За можливість працювати в сиротинцях, ліцеях та позашкільних закладах тисячам освітян Херсонщини доводиться платити, витрачаючи і без того вельми скромні зарплати. Річ у тім, що вихователі, педагоги, технічний персонал та працівники кухні зобов’язані щонайменше раз на рік (а представники деяких професій і двічі) проходити медогляд. Ця процедура у різних районах краю коштує від 49 до 130 гривень. Для шкіл та дитсадків, що знаходяться на утриманні районних та сільських органів місцевого самоврядування, проходження медоглядів фінансують з їхніх бюджетів — відповідне розпорядження Херсонська облдержадміністрація видала ще 5 грудня 2005 року. А от члени трудових колективів інтернатів, гімназій та ліцеїв обласного підпорядкування змушені оплачувати їх самі, бо обласна рада дотепер не спромоглася передбачити відповідну статтю витрат у своєму бюджеті. Природно, така дискримінація обурює педагогів: оскільки регіональне управління освіти проблему вирішити не береться, вони звертаються по захист своїх прав до профспілки. І лише там проявляють солідарність.
— Ми вже кілька разів нагадували керівництву облради та облдержадміністрації про необхідність терміново вирішити питання, але чиновники відбувалися самими відписками. Було б ще зрозуміло, якби йшлося про якісь колосальні гроші, але ж насправді витрати не такі великі — ми підрахували, що на оплату медоглядів для чотирьох тисяч вчителів та технічних працівників потрібно не більше 209 тисяч гривень. Ця сума для обласного бюджету навіть у кризу не захмарна, — говорить голова обласної організації профспілки працівників освіти і науки Людмила Кучерява.
На серпневій конференції профспілкові лідери ще раз звернулися особисто до голови Херсонської обласної ради Віктора Пелиха з проханням вирішити проблему фінансування обов’язкових медоглядів. Він привселюдно пообіцяв розглянути наболіле питання на сесії, але коли і на якій саме, не уточнив. А на початку навчального року педагоги знов потягнулися до лікарень та поліклінік, і знову за відмітки лікарів у санітарних книжках їм доводиться викладати свої кревні — наче їх і без того нема куди «притулити».