Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 11-й тур.
5 жовтня. «Металург» Д — «Кривбас». 6:2. 2 500 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Голи: Голайдо, 37, Воловик, 40 (п), Траоре, 44, 62, 90+1, Даніло, 55 — Антонов, 52 (п), Самодін, 54.
6 жовтня. «Зоря» — «Карпати». 2:1. 7 000 глядачів. Рефері — Жабченко (Сімферополь). Голи: Галюза, 56 (п), Худзік, 68 — Ощипко, 59. Вилучено (Богатінова, «Карпати», 53, фол останньої надії).
«Іллічівець» — «Чорноморець». 2:1. 7 000 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ). Голи: Чижов, 17, Федотов, 66 — Політило, 51.
«Металург» Зп — «Волинь». 0:3. 3 000 глядачів. Рефері — Арановський (Київ). Голи: Пилипчук, 34, Бікфалві, 35, Аржанов, 50.
«Арсенал» — «Говерла». 2:0. 1 728 глядачів. Рефері — Можаровський (Львів). Голи: Гоменюк, 45+1, Ковпак, 68. На 79-й хвилині Косирін («Говерла») не реалізував пенальті.
7 жовтня. «Дніпро» — «Динамо». 2:1. 30 093 глядачі. Рефері — Мосейчук (Чернівці). Голи: Селезньов, 12, Матеус, 83 — Велозу, 90+4.
«Металіст» — «Шахтар». 0:2. 40 003 глядачі. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Мхітарян, 25, Ілсіньо, 42. На 18-й хвилині Вілліан («Шахтар») не реалізував пенальті (воротар).
«Таврія» — «Ворскла». 0:0. 5 400 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ).
Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 14 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 8.
Усе цього разу складалося явно не на користь київського «Динамо». І головна неприємна подія — раптова хвороба Олега Блохіна. Ніхто не заперечить, що з його появою команда хоч і з потугами, але таки рушила з місця в бік кращого життя. Але у Дніпропетровську, на жаль, моментами ми знову побачили елементи гри, котру проповідував попередній тренер: розіграш м’яча поперек поля і передачі назад.
А ще напередодні зустрічі травмувався основний воротар динамівців Олександр Шовковський. Оці всі моменти, безумовно, вплинули на перебіг поєдинку в Дніпропетровську. Додамо, що якийсь млявий вигляд має останнім часом Андрій Ярмоленко. Не виділявся цього разу і Олег Гусєв. А це виконавці, від яких багато у чому залежить гра «Динамо».
Ми згадували про епізодичні дії гостей за старим зразком. Однак будемо справедливими до кінця і скажемо, що кияни створили не один гострий момент. І лише везіння та Ян Лаштувка рятували «Дніпро» від неприємностей. Одне слово, цього разу розташування зірок мало явно не динамівську схему. Гол-красень Мігеля Велозу на останніх секундах був приємною миттєвістю для київського клубу та їхніх уболівальників, але не більше.
При всій напрузі у дніпропетровському матчі, в якому «Дніпро» здобув заслужену перемогу, все обійшлося мирно. Натомість скандал вибухнув у Харкові. Головною дійовою особою став одеський рефері Віталій Годулян.
Харків’ян у першому таймі покарали пенальті. Можливо, це рішення та епізод з голом Генріха Мхітаряна (є підозра, що там був офсайд) викликали певні сумніви. Та останнє слово має бути за фахівцями. Але на цьому пристрасті не вщухли. Годулян вилучив наставника «Металіста» Мирона Маркевича, котрий висловив своє невдоволення. Одне слово, господарів технічно вивели з рівноваги.
Сьогодні, сподіватимемося, на засіданні прес-клубу куратор суддівства в Україні П’єрлуїджі Колліна дасть справедливу оцінку подіям на стадіоні «Металіст», безпосереднім свідком яких він був. Бажано почути від нього також аналіз моменту в Луганську з м’ячем, забитим львів’янином Лукасом у ворота «Зорі» і відміненим рефері Анатолієм Жабченком. Гравці і тренер «Карпат» переконані, що гол був беззаперечний.
Але повернімося до Харкова. Отримавши відчутний моральний удар, господарі поля здригнулися і ще раз пропустили. Втім, заради справедливості варто сказати, що і суперник у них був найвищого класу.
У другому таймі харків’яни зіграли дуже гідно, створили кілька гострих моментів. Але підкачала реалізація.
І насамкінець. За будь яких обставин уболівальники не повинні кидати димові шашки. Це вже не футбол, а хуліганство чистої води. Насамперед, по відношенню до гравців і дисциплінованих глядачів. Чому, скажіть, вони мають дихати всякою гидотою?..
Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА та ФК «Шахтар».
Харківські пристрасті.
Грають «Арсенал» і «Говерла».
У «канонірів» перший м'яч забив Володимир Гоменюк (у центрі).