У Запоріжжі відбувся традиційний Покровський ярмарок. Він поки не суперничає із Сорочинським хіба що через те, що про нього Микола Гоголь нічого не писав, але не за масштабами. Бо трьома рядами вздовж однієї із головних магістралей міста розтягнувся він на добрі три кілометри безперервного концертного, торгового і пригощального майданчика.
Свого часу, в «голодні роки», ярмарок на Прибережній магістралі Запоріжжя придумав тодішній голова облспоживспілки, а тепер голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко. Все починалося з того, що кожна райспоживспілка області та торговельні підприємства Запоріжжя, які в умовах товарного голоду мали чимось торгувати, монтували імпровізовані торгові ряди і пропонували покупцеві дефіцит. Потім останній щез, а традиція живе: сьогодні тут не лише буквально все місто — сотні тисяч народу, а й бувають у гостях президенти і прем’єри, міністри і посли.
Щоправда, додамо, з роками суттєво змінився і асортимент того, чим торгують, і особливо форма торгової пропозиції. Звичайно, на ярмарку можна знайти все — від Chevrolet (його сьогодні збирають на Запорізькому автомобілебудівному заводі) до голки з ниткою. І минулої суботи, мало як не в «прежнее время», стояли черги за мелітопольським трикотажем, бердянськими тортами та вільнянським вершковим маслом. Однак головний наголос нині робиться все ж на пригощанні, а щоб принадити саме до своїх рядів вередливого відвідувача, райони області будують цілі бутафорські замки, залізничні станції з паровозами (пологівчани тут були поза конкуренцією) тощо. А головне — ярмарок перетворюється не лише на огляд-конкурс кулінарного мистецтва, але й на справжній огляд художньої самодіяльності області.
А цікавинкою усього свята стало приготування стометрової ковбаси. Все тут було продумано до дрібниць, і в кожній кулінарній операції брали участь від чотирьох до восьми дужих чоловіків. Особливо вражаючим було перевертання «ковбаски» (на нього якраз підоспіли «батьки» області та міста). Але наука, технологія і вправність упевнено перемогли.
Додамо, що майже двотижневий святковий марафон з нагоди Дня міста в Запоріжжі триває і завершиться 14 жовтня — у річницю визволення міста від гітлерівської окупації.
Запоріжжя.
Фото автора.