Ключовою проблемою українського політикуму є відсутність довіри між учасниками виборчих перегонів.
На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Місії спостереження за виборами ОБСЄ/ОДІПЛ Дейм Одрі Гловер (на знімку). «Поки не буде необхідного рівня довіри між партіями, завжди будуть розмови про порушення», — сказав він.
На прохання представників Місії В. Литвин проаналізував вітчизняне виборче законодавство і перебіг передвиборної кампанії.
Щодо закону про вибори Голова Верховної Ради зазначив, що він не є досконалим, оскільки в парламенті працюватимуть депутати «двох сортів»: ті, хто обраний за мажоритарними округами, активно працюватимуть з виборцями, а обрані за партійними списками орієнтуватимуться виключно на партійних лідерів. На думку В. Литвина, така ситуація не сприятиме політичному структуруванню суспільства. Керівник парламенту також назвав завеликим 5-відсотковий виборчий бар’єр, разом з тим зазначивши, що це може посприяти об’єднанню та укрупненню партій.
В. Литвин також висловив думку про необхідність чіткішого регулювання питання про виборчі фонди в частині посилення контролю за їхнім формуванням.
Підсумовуючи, Голова Верховної Ради наголосив, що виборчий закон, незважаючи на його недоліки, є результатом компромісу і «кроком у напрямі демократії». До того ж він нагадав, що цей документ було прийнято за рік до початку виборчої кампанії.
На переконання В. Литвина нині головним завданням є забезпечення вільного волевиявлення людей, «щоб процес голосування відбувся цивілізовано», і об’єктивного підрахунку голосів.
Прес-служба Верховної Ради України.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.