У річницю від дня народження непереможного українського борця, шестиразового чемпіона світу з боротьби Івана Піддубного відбулося свято «Україна — країна найсильніших людей».

Удруге на «Мамаєвій Слободі», що в Києві, зібралися шанувальники сили тіла, сили волі й сили духу. Виступ кінних каскадерів під орудою Олега Юрчишина і автентичного гурту «Рожаниця» відродили атмосферу, в якій зародився і зміцнів дух Івана Піддубного. Організатори свята — фонд Миколи Томенка «Рідна країна» спільно з Центром народознавства «Козак Мамай» — поставили за мету, аби молоді люди, школярі більше дізнавалися про цю людину. Славетний український богатир, людина-легенда, Іван Максимович Піддубний, який понад 40 років був непереможним борцем світу, став своєрідним символом української сили та борцівської вправності, благородного духу і козацької звитяги, природного хисту й уміння перемагати. Йому аплодував світ! «Чемпіон чемпіонів» — саме так вже друге століття про нього пишуть у пресі.

На святі наші найсильніші спортсмени представили майстер-класи зі штанги та гирьового спорту. Сюрпризом стали виступи дівчат — майстрів спорту і призерок міжнародних змагань. Глядачам запропонували повторити вправи, які дівчата демонстрували посміхаючись. Дітлахи нетерпляче штовхались, аби спробувати підняти ззовні невеличку гирю (16 кілограмів), або гриф штанги (15 кіло). Майстри спорту охоче розкривали секрети сили, ділилися рецептами перемог. Серед юних силачів таки знайшлись чемпіони, які отримали призи.

Народний депутат Микола Томенко зазначив: «традиції сильних людей сьогодні як ніколи затребувані, щоб українці не втрачали сили тіла, сили духу, сили волі. І якщо ми застережемо наші традиції, будемо пам’ятати таких великих українців, як Іван Піддубний, ніхто не забере в нас ані історію, ані традицію, ані державу». Він представив гостям свята бюст Івана Піддубного, який плановано встановити у с. Богодухівка Черкаської області.

Фото автора.