Книжку про це написав колишній заступник Генерального прокурора України Микола Обиход, який презентував у Дніпропетровську друге видання «Изолгавшаяся. Прокуроры США и Украины против тандема Лазаренко—Тимошенко».

Як відомо, в 1998—2002 роках Микола Обиход очолював розслідування кримінальної справи стосовно екс-прем’єра Павла Лазаренка і президента корпорації «ЄЕСУ» Юлії Тимошенко. І тепер вирішив розповісти про факти з життя та тіньової діяльності своїх «підопічних», а також про непросту долю цієї справи і її фігурантів у наступний період.

— Прочитавши книгу, ви одержите всі відповіді на запитання про банківські рахунки й активи Лазаренка й Тимошенко за кордоном, справжні причини припинення їхніх справ, про суть загадкових рішень американських і українських судів стосовно Тимошенко. А також дізнаєтеся про долю сотень мільйонів доларів, накопичених Павлом Лазаренком, джерела їхнього одержання, і про те, над чим працює Лазаренко в американській в’язниці.

Перше видання, стверджує автор, розійшлося дуже швидко, тому вирішили випустити друге. Тим більше, є інформаційний привід. Адже 1 листопада цього року закінчується восьмирічний термін тюремного ув’язнення колишнього прем’єр-міністра України Павла Лазаренка. Також пройшло судове засідання в Печерському суді Києва й очікується процес у Київському суді Харкова за справою Юлії Тимошенко.

Микола Обиход бачить тільки два варіанти повернення Павла Лазаренка. Перший — добровільний, і другий — примусовий. Але, оскільки в США з Україною немає договору про екстрадиції, може йтися тільки про примусову депортацію. Щоправда, тут теж є юридична колізія. Людина, яка в’їхала на територію США, підлягає депортації або в країну, з якої вона прибула (у цьому разі — Греція), або в країну, громадянином якої вона є. Однак у Павла Івановича троє дітей народилося на території США, і він має право одержати тут посвідку на проживання. А якщо Лазаренко повернеться добровільно, то його тут однозначно чекає кримінальне переслідування, вважає Микола Обиход. Він стверджує, що давно існує санкція суду на затримання і арешт Лазаренка.

До речі, поява Миколи Обихода в Дніпропетровську ажіотажу не спричинила, і в черзі за автографом до нього ніхто не стояв.

На знімку: Микола Обиход дотепер переживає за долю своїх «підопічних».

Фото надано медіацентром «ДНІПРО ПОСТ».