Цього разу надзвичайна ситуація сталася у Дніпропетровській виправній колонії №89. Засудженого Руслана Д. жорстоко побили його співкамерники. Принаймні про це стверджують правозахисники. Вони переконують: до побиття чоловіка причетні керівники в’язниці. Мовляв, вони й віддали наказ відлупцювати Руслана, оскільки той оголосив напередодні цього інциденту голодовку.

Нині чоловік перебуває у тяжкому стані. З його слів, медичну допомогу йому до цього часу ніхто так і не надав. Не було визнано його і потерпілим у цьому конфлікті. Мовляв, він продовжує голодувати та вимагає доступу до себе представників ЗМІ. Однак усі звинувачення керівники колонії відкидають. Напередодні вони навіть провели прес-конференцію. Заступник начальника Управління ДПС у Дніпропетровській області Володимир Завада повідомив, що «ситуації як такої не існувало». Мовляв, побиття сталося внаслідок конфлікту між засудженими. Притримуються такої думки і в самій Пенітенціарній службі України. Власну версію подій вони оприлюднили на своєму сайті. Зміст тексту наводимо в скороченому вигляді майже дослівно:

«...За результатами перевірки було з’ясовано, що претензій у зазначеного засудженого до адміністрації установи немає. Однак він висловлював невдоволення щодо відхилення місцевим судом клопотання адміністрації виправної колонії про його умовно-дострокове звільнення від подальшого відбування покарання. Стосовно інформації про нібито побиття засудженого Руслана Д. іншими засудженими органами прокуратури та працівниками територіального управління ДПтС України в Дніпропетровській області проводиться перевірка...»

Щоправда, не згодна з такою думкою Вінницька правозахисна група. Нагадаємо, що саме вона першою повідомила громадськості про жорстоке побиття у цій колонії. «Чоловіка жорстоко побили. Він не отримував медичної допомоги і оголосив голодовку. Ми вимагаємо незалежного розслідування вказаного факту та просимо допустити в колонію ЗМІ, щоб вони безпосередньо поговорили з постраждалим та іншими засудженими», — сказав координатор групи Дмитро Гройсман.

Зазначимо, що надзвичайні ситуації у Дніпропетровській колонії №89 трапляються останнім часом дуже часто. Зокрема, нещодавно в ній відбулася голодовка засуджених, хворих на активну форму туберкульозу. Вони оприлюднили відео зі своїми коментарями, а також показали, в яких жахливих умовах перебувають.

— Практика тортур провокує безкарність. Випадки нелюдського поводженнями із в’язнями хоча і розслідують, однак безрезультатно, — коментує ситуацію правозахисник Олег Веремієнко. — «Факти не підтвердилися», «у порушенні кримінальної справи відмовлено» — ось найпоширеніші відповіді прокуратури на звернення потерпілих чи правозахисних організацій.

На жаль, такі випадки в країні не поодинокі. Дуже часто знущання над в’язнями закінчується трагічно для них. Так, на Волині начальник тюрми сяде на 6 років за вбивство засудженого. Як стало відомо, 15 березня 2011 року 25-річний засуджений В. Д. самовільно покинув дільницю соціальної реабілітації Маневицької ВК №42, а 19 квітня був виявлений працівниками Кодимського РВ УМВС України в Одеській області й доставлений за місцем відбування покарання. На ранок 21 квітня 2011 року цього засудженого знайдено мертвим у приміщенні для проведення особистого обшуку виправної колонії, — пишуть деякі ЗМІ. Перевірка встановила, що його смерть була спричинена умисними протиправними діями службових осіб ВК №42.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.