Юристам України

Прийміть мої щирі вітання зі святом, суспільний резонанс якого сягає далеко за межі однієї професії. Вже самим фактом встановлення Дня юриста підтверджено волю незалежної України до здобуття статусу правової держави, засвідчену в її Конституції.
На цьому шляху ще не бракує складнощів та перепон — і успадкованих від минулого, і породжених уже новочасною добою. Відтак важко переоцінити значущість історичної місії, покликання нашої юридичної спільноти. Вона передовсім у тому, щоб постійно, послідовно і компетентно обстоювати, захищати засадничі людські ідеали та цінності. Тобто активно дбати про все, що має у своїй назві спільний промовистий корінь «право» — починаючи із справедливості.
Практика державотворення, побудови громадянського суспільства, демократизації нашого буття приносить усе нові докази саме такого розуміння українськими правниками свого професійного та громадянського обов’язку, що матеріалізується у конкретних справах, осмисленій і відповідальній роботі. У цьому надійне підґрунтя для реалізації подальших, якісно нових завдань.
Зичу енергії і наснаги, ясного бачення цілей та засобів їх досягнення.
Щастя вам, здоров’я і добра!
Голова Верховної Ради України  Володимир ЛИТВИН.
 
***
Шановні колеги!
Щиро вітаю вас із професійним святом — Днем юриста!
Вашу роль у забезпеченні верховенства права, розбудові демократичної держави, підвищенні правової культури, закріпленні в суспільній свідомості почуття поваги до закону важко переоцінити. Наразі немає жодної сфери державної діяльності, яка могла б обійтися без юридичної підтримки. Виняткове значення цієї почесної професії полягає в тому, що саме правники покликані виконувати найважливішу суспільну місію — забезпечувати поступальний розвиток держави як інституції, де визнається і діє принцип верховенства права, а суспільство об’єднується і консолідується на основі демократичних цінностей.
Випускники Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого» обіймають високі державні посади, щодня приймають рішення, які відбиваються на інтересах держави та долях людей. Саме тому університет чітко усвідомлює свою відповідальність перед країною у підготовці конкурентоспроможних фахівців, здатних відповісти за свої рішення і вчинки.
Викладацька діяльність в університеті тісно поєднана з наукою, дослідженнями з найбільш актуальних проблем держави і права, які проводить Національна академія правових наук України. Сьогодні 28 членів академії працюють у складі утвореної Президентом України Конституційної асамблеї.
Бажаю, щоб відповідальна і нелегка праця давала можливість повністю розкрити та реалізувати ваші інтелект і творчий потенціал, завжди приносила задоволення від правильного вирішення найскладніших завдань.
Нехай ваші досвід та професіоналізм стануть запорукою поваги і довіри громадян, впевненості в надійному та справедливому захисті їх конституційних прав і свобод.
 
З повагою Василь ТАЦІЙ, ректор Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого», президент Національної академії правових наук України.