Президент України Віктор Янукович під час перебування на Дніпропетровщині та Запоріжжі, відвідавши промислові об’єкти та поспілкувавшись із мешканцями краю, зробив багато політичних заяв та виступив із низкою ініціатив.

Під час відкриття металургійного заводу «Інтерпайп сталь» у Дніпропетровську глава держави підкреслив, що це — перший металургійний завод, побудований в Україні «з нуля» за останні півстоліття. Президент звернув особливу увагу на сучасні технології, які використовуються на новому підприємстві. За його словами, це той шлях, яким треба рухатися іншим промисловим об’єктам нашої держави. «Це шлях модернізації, підвищення конкурентоспроможності наших підприємств, розвитку економіки — і на його основі покращення життя наших людей», — підкреслив В. Янукович.

У Запоріжжі Президент узяв участь в урочистому зібранні, присвяченому 80-річчю Дніпровської ГЕС. У своєму виступі В. Янукович висловив переконання, що подальший розвиток вітчизняної економіки визначатиметься спроможністю знайти відповіді на виклики модернізації реального сектору та інноваційно-інвестиційною моделлю розвитку. «Лише так ми зможемо забезпечити нові темпи економічного зростання та нову якість життя наших громадян, захистити їх соціальні та економічні інтереси», — наголосив Янукович. Президент підкреслив, що ключове завдання, яке він поставив перед урядом, — зробити головний акцент саме на розвитку реального сектору, створенні нових робочих місць та забезпеченні гідної оплати праці.

На церемонії введення в експлуатацію Ботієвської вітряної електро-станції в Запорізькій області Президент запевнив, що Україна активно розвиватиме відновлювальні джерела енергії. «Розвиток альтернативної енергетики — це стратегія розвитку в цілому нашої енергетики», — сказав він, пообіцявши, що влада працюватиме над створенням мотивацій для інвесторів вкладати в будівництво таких об’єктів.

Віктор Янукович здійснив пробний запуск у роботу трьох турбін. Потужність Ботієвської вітряної електростанції становитиме половину потужності Київської ГЕС і майже шосту частину ДніпроГЕС. Президент також вручив державні нагороди.

Під час урочистого введення в експлуатацію першого будинку, побудованого в Дніпропетровську за державною програмою «Доступне житло», В. Янукович заявив, що ключовою складовою нової соціальної політики є забезпечення громадян України доступним житлом. Для виконання цього завдання, зазначив глава держави, у 2010 році було відновлено реалізацію державної програми будівництва доступного житла, якою скористалися вже понад тисяча сімей в Україні, а в поточному році запроваджено механізм компенсації відсоткової іпотечної ставки. «Українська родина повинна мати реальну можливість придбати житло у власність, витрачаючи на це не більш як 30—35% місячного доходу», — підкреслив Віктор Янукович.

Глава держави вручив шести новоселам ключі від квартир. Серед них — чемпіонки Олімпіади в Лондоні Яна Дементьєва, Наталя Довгодько, Анастасія Коженкова та Катерина Тарасенко. Віктор Янукович привітав новоселів з цією визначною подією та побажав добра і злагоди. У перспективі поряд із першим будинком за програмою «Доступне житло» буде зведено ще п’ятнадцять сучасних п’ятиповерхівок, що утворять новий мікрорайон, буде створено необхідну інфраструктуру: дитячі садки-ясла, поліклініку. Надалі такі проекти реалізовуватимуть в інших містах Дніпропетровщини — Павлограді, Нікополі, Новомосковську.

Перебуваючи в регіонах, Президент запевнив, що після завершення парламентських виборів стратегічні пріоритети в діяльності влади залишаться незмінними. «Я впевнений, вибори пройдуть прозоро та демократично, а стратегічні пріоритети в діяльності влади залишаться незмінними», — пообіцяв Янукович.

Фото Андрія МОСІЄНКА/POL/УНІАН.

ДОВІДКА

Загальна вартість житлового будинку, побудованого на проспекті Миру, 25 у Дніпропетровську, становить майже 18,5 млн. грн. Вартість квадратного метра житла — 4,8 тис. грн. (ринкова ціна в зазначеному мікрорайоні — 6,5 тис. грн.).

Президент України Віктор Янукович (праворуч) та акціонер компанії СКМ Рінат Ахметов (у центрі).