Закон України

Верховна Рада України постановляє:
І. Внести до Закону України «Про особливості забезпечення відкритості, прозорості та демократичності виборів народних депутатів України 28 жовтня 2012 року» такі зміни:
1. У преамбулі:
слова «на звичайній виборчій дільниці під час проведення виборів народних депутатів України у день голосування 28 жовтня 2012 року» замінити словами «на звичайних виборчих дільницях у день голосування на чергових виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року»;
доповнити словами «а також зберігання та використання створеної в процесі відеоспостереження інформації».
2. Статті 1 та 2 викласти в такій редакції:
«Стаття 1. Встановити, що для підвищення рівня довіри суспільства до виборів, публічності та відкритості виборчого процесу, доступу громадськості до спостереження у режимі реального часу під час голосування, а також створення відеозапису підрахунку голосів виборців у приміщенні для голосування звичайної виборчої дільниці використовується система відеоспостереження, відеозапису і трансляції зображення (далі - система відеоспостереження), яка у передбаченому цим Законом порядку забезпечує створення інформації, передачу зображення з приміщення для голосування звичайної виборчої дільниці з можливістю його перегляду на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет та подальше збереження створеної в процесі відеоспостереження інформації.
Система відеоспостереження не встановлюється у приміщеннях Центральної виборчої комісії, окружних виборчих комісій, дільничних виборчих комісій закордонних та спеціальних виборчих дільниць.
Стаття 2. Використання системи відеоспостереження у день голосування та під час підрахунку голосів, крім випадків, передбачених частиною другою статті 1 цього Закону, є обов’язковим.
У разі технічної неможливості забезпечити передачу зображення з приміщення для голосування окремої звичайної виборчої дільниці система відеоспостереження у такому приміщенні використовується для створення та зберігання відповідної інформації».
3. У статті 3:
1) у частині першій:
слова «Система відеоспостереження складається» замінити словами «До системи відеоспостереження входять програмно-апаратні комплекси дільничних виборчих комісій, кожен з яких складається»;
слова «у приміщенні для голосування дільничної виборчої комісії» замінити словами «у приміщенні для голосування звичайної виборчої дільниці»;
2) у частині другій слова «Вимоги щодо конфігурації, а також технічне завдання на створення системи відеоспостереження затверджуються» замінити словами «Технічне завдання на створення системи відеоспостереження затверджується».
4. Статтю 4 викласти в такій редакції:
«Стаття 4. Дільнична виборча комісія забезпечує початок безперервного функціонування системи відеоспостереження у режимі передачі зображення одночасно з початком підготовчого засідання, передбаченого частиною третьою статті 84 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Функціонування системи відеоспостереження у такому режимі припиняється після закінчення голосування.
Після закінчення голосування на виборчій дільниці і до підписання протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою «уточнений», дільнична виборча комісія забезпечує функціонування системи відеоспостереження у режимі запису і збереження інформації.
Інформація, створена з використанням системи відеоспостереження, може використовуватися правоохоронними органами, судами, Центральною виборчою комісією. Центральна виборча комісія надає відповідну інформацію за запитом правоохоронних органів, рішенням суду, а також може надавати таку інформацію у встановленому нею порядку за запитом політичних партій - суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати України».
5. У статті 5:
1) у частині першій:
слова «і забезпечити умови для вільного формування виборцем своєї волі та її вільного виявлення», «виборців і громадськості» виключити;
слова «підрахунку виборчих бюлетенів» замінити словами «підрахунку голосів»;
2) у частині другій:
слова «Порядок здійснення відеоспостереження на виборчих дільницях, використання на виборчій дільниці засобів відеоспостереження» замінити словами «Порядок використання системи відеоспостереження на виборчих дільницях»;
після слова «доступу» доповнити словами «на виборчу дільницю відповідного технічного персоналу».
6. Статті 6 та 7 викласти в такій редакції:
«Стаття 6. Трансляція відеозображення, отриманого за допомогою системи відеоспостереження під час голосування на виборчій дільниці, здійснюється на відповідному веб-сайті у мережі Інтернет. Рішення про створення та порядок функціонування такого веб-сайту приймається Центральною виборчою комісією, яка є розпорядником цього сайту.
Порядок використання, транспортування та зберігання носіїв з інформацією, створеною з використанням системи відеоспостереження у приміщеннях для голосування звичайних виборчих дільниць, з яких не здійснювалася веб-трансляція зображення, встановлюється Центральною виборчою комісією.
Інформація, створена з використанням системи відеоспостереження, зберігається Центральною виборчою комісією протягом одного року з дня офіційного оприлюднення результатів виборів народних депутатів України, після чого підлягає знищенню.
Стаття 7. Порядок використання програмно-апаратних комплексів та іншого обладнання, необхідного для створення та функціонування системи відеоспостереження, встановлюється Центральною виборчою комісією виходячи з технічного завдання, передбаченого у статті 3 цього Закону».
7. У статті 9 слова «систем відеоспостереження» замінити словами «системи відеоспостереження».
8. У статті 10:
1) після пункту 1 доповнити новим пунктом такого змісту:
«2. До системи відеоспостереження, що створюється відповідно до цього Закону, не застосовуються вимоги Закону України «Про захист інформації в інформаційно-телекомунікаційних системах».
У зв’язку з цим пункти 2-4 вважати відповідно пунктами 3-5;
2) у пункті 3:
слова «придбання, монтажу» замінити словом «створення»;
слова «систем відеоспостереження на виборчих дільницях» замінити словами «системи відеоспостереження»;
3) у пункті 4:
у підпункті 1 слова «технічне завдання та конфігурацію» замінити словами «технічне завдання на»;
у підпункті 3 слова «функціонування систем» замінити словами «функціонування системи»;
підпункт 4 виключити;
4) у підпункті 1 пункту 5 слова «систем відеоспостереження» замінити словами «системи відеоспостереження».
ІІ. Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. 
Президент України В. ЯНУКОВИЧ.
м. Київ,
2 жовтня 2012 року,
№ 5401-VІ.