Таке виробництво забезпечить завод ядерного палива, будівництво якого розпочато на Кіровоградщині. Партнером України в цьому амбітному проекті стала Російська Федерація, адже саме в РФ, згідно з міждержавними домовленостями, здійснюється збагачення уранової руди, видобутої на кіровоградських шахтах: Смолінській, Інгульській та Новокостянтинівській (державне підприємство «СхідГЗК»).
Тож і не дивно, що саме біля шахтарського селища Смоліне, було вирішено збудувати завод із виробництва ядерного палива. Закласти майданчик для майбутнього будівництва до Маловисківського району завітали прем’єр Микола Азаров, міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, генеральний директор Державної корпорації з атомної енергії «Росатом» Сергій Кірієнко, президент ВАТ «ТВЕЛ» Юрій Оленін, представники Державної інспекції ядерного регулювання, НАЕК «Енергоатом», ДП «СхідГЗК».
У спільному підприємстві українська сторона володітиме контрольним, 50 відсотків плюс одна акція, пакетом, російська, відповідно, 50 відсотків мінус одна акція.
За словами глави українського уряду, першу чергу буде здано вже в 2015 році, що дозволить забезпечити ядерним паливом усі 15 діючих українських реакторів, плюс ще два реактори, які збудують до 2015 року, своїм ядерним паливом.
Як запевнив Микола Азаров, близько десяти відсотків від доходів підприємства спрямовуватиметься на вирішення соціальних питань регіону — будівництво та модернізацію шкіл, лікарень, ремонт доріг тощо.