За даними ЗМІ, як повідомила Ілона Білан, керівник групи контролю демократичних змін Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), виявлено 34 округи, в яких балотуються двійники (52 кандидати мають по 2—3 однофамільці). Під прицілом політтехнологів опиняються претенденти на депутатський мандат як від партії влади, так і від опозиції.
Перші повідомлення про застосування цієї технології надійшли з Луганської області. За словами І. Білан, найбільше кандидатів-двійників зареєстровано в одномандатному окрузі №80 — три Волкови, №98 — три Бойки, №122 — три Козаки, №225 — три Пархоменки.
Ця методологія, зауважує вона, застосовується з метою дезорієнтації виборців, які можуть переплутати прізвища кандидатів у бюлетенях, та відтягування голосів від популярних опонентів. Проте використовувати технологію двійників можуть і самі кандидати для підняття рейтингу. Зацікавлена сторона, зазначає експерт, виявиться сама: якщо двійник самоусувається від участі у виборах, це ігри самого кандидата, якщо ж конкурент продовжує боротьбу — це підступи суперників.