Резонансне убивство охоронців у гіпермаркеті «Караван» підштовхнуло громадськість ретельніше подивитися на ринок охоронних послуг в Україні. 18 жовтня набуде чинності закон «Про охоронну діяльність», робота над яким тривала понад чотири роки. Однак і у законотворців, і у представників МВС, і приватних охоронних фірм ще залишаються багато запитань.
Один із авторів законопроекту — народний депутат України Василь Грицак під час «круглого столу» заявив, що діяльність усіх охоронних структур має чітко контролювати держава. Він звернув увагу на те, що сьогодні в Україні працює вже понад мільйон приватних охоронців та охоронників, і досі їхня діяльність не була врегульована законодавчо. «Професія охоронця вже стала тією професією, яка має проходити через статистику, яку повинні готувати сертифіковані навчальні заклади, де навчальний процес мають забезпечувати кваліфіковані фахівці», — переконаний В. Грицак. Водночас, на його думку, хоча закон «Про охоронну діяльність» лише набуває чинності, вже назріла потреба вносити зміни, витребувані сьогоденням.
Начальник прес-служби департаменту ДСО МВС України Світлана Павловська підтвердила думку, що закон є об’єктивною необхідністю, адже у ньому чітко прописано порядок ведення охоронної діяльності та поведінки в екстремальних ситуаціях, аж до застосування зброї чи спецзасобів. Однак доведеться доопрацьовувати закон, зокрема, в частині навчання охоронців та охоронників. Адже нині є непоодинокі випадки, коли дипломи чи сертифікати про підготовку просто купуються, а приватні охоронні фірми наймають працівників прямо серед заробітчан на вокзалі.
Голова Всеукраїнської спілки громадських організацій Федерації охоронців України Василь Вакуленко запропонував МВС видати практичний коментар чи рекомендації із застосування закону «Про охоронну діяльність». За його словами, у «Каравані» охороняла навіть не приватна фірма, а просто штатні працівники гіпермаркету. Водночас учасники «круглого столу» відкинули звинувачення, що після набуття чинності закону на ринку охоронних послуг може виникнути «анархія», адже у законі чітко виписано — коли і як — охоронці можуть застосовувати силу, чи навіть зброю.
Утім, правозахисник Едуард Багіров наголосив: рядовій людині байдуже, хто охоронятиме великий об’єкт — державні охоронні структури чи приватні охоронні фірми, між якими нині є конкуренція. Головне — щоб людина відчувала себе у безпеці і не потрапила безпідставно під дубинку чи сльозогінний газ.
***
Присутній на «круглому столі» начальник управління зв’язків з громадськістю МВС України Володимир Поліщук повідомив, що наразі нових деталей у розкритті резонансної справи про вбивство у «Каравані» немає. Слідство триває під особистим контролем міністра.
Довідка
За даними МВС, нині в Україні існує 4 740 недержавних приватних охоронних фірм, які мають ліцензії. У 2012 році 149 приватних охоронних фірм було позбавлено ліцензій.