У перший день урочистостей, присвячених 200-річному ювілею Нікітського ботанічного саду, тут зібралися співробітники, колеги-науковці, офіційні особи. Від імені української влади ювілярів привітав міністр агропромислового комплексу та продовольства Микола Присяжнюк. Також прибули Постійний представник Президента України в Криму Віктор Плакіда, міністр агропромисловості АРК Валерій Кравець, перший віце-спікер автономії Сергій Донич, ялтинська влада.

Традиційно працівникам наукового центру вручали різні нагороди, які відзначають їхній чималий внесок у розвиток науки. Завдяки рукам і світлим головам саме цих людей Нікітський ботанічний є всесвітньовідомим науковим і туристичним об’єктом, який за сезон відвідують близько мільйона людей. Кожен зі співробітників виконує вузькопрофільну роботу, створюючи загальну картину. Наприклад, Наталя Зубкова, відзначена подякою міністра агропромислового комплексу та продовольства України, працює в лабораторії дендрології та квітникарства й займається безпосередньо клематисами. «На моєму рахунку не так багато виведених сортів, але все ж певні досягнення є. На сьогодні в нас відкрилася виставка-експозиція клематисів, і я пишаюся тим, що внесла чималий внесок у цю роботу», — поділилася співробітниця ботсаду.

Микола Присяжнюк зачитав вітальну адресу від Президента, а від себе зазначив, що основна заслуга в підвищенні врожайності злакових культур, відродженні садівництва — саме таких науково-дослідних центрів, як Нікітський ботанічний сад.

Після вручення нагород прийшла черга відкриття пам’ятника богині Флорі — покровительці рослин (на знімку). Тут провели гасіння марки — спеціально до ювілею Укрпошта випустила блок марок і конверти.

Ксенія ЮР’ЄВА, спеціально для «Голосу України».

Фото автора.