Вибори в нашій країні вийшли на фінішну пряму. Лічені дні залишилися до обрання парламенту сьомого скликання.

Але вже сьогодні можна і потрібно відзначити, що рівень організації виборів загалом відповідає загальноприйнятим демократичним стандартам. Завдання, яке Президент жорстко і однозначно поставив перед вертикаллю влади, — проведення чесної виборчої кампанії — успішно виконується.
На сьогодні не зафіксовано істотних порушень порядку ведення виборчої кампанії. А проблеми, які виявляє практика застосування закону про вибори, оперативно усуваються. Саме так, оперативно, Центрвиборчком розібрався в ситуації з голосуванням за відкріпними талонами, знявши з порядку денного питання «політичного туризму». Зроблено цей крок за прямим дорученням Глави держави, і це ще раз підкреслює принципову зацікавленість української влади скласти на «відмінно» цей іспит перед світовою спільнотою. Але насамперед ми відчуваємо високу відповідальність перед власним народом.
Так, за бажання у будь-якій справі можна знайти недоліки. Але процедура обрання нового українського парламенту недосконала рівно настільки, наскільки недосконала сама демократія. А кращої форми управління державою, як відомо, ще ніхто не запропонував.
То на чому ж базуються соплі й крики опозиції? Головним чином — на усвідомленні їхнього неминучого провалу на виборах. Спілкування з людьми на місцях дозволяє зробити однозначний висновок: наш мудрий виборець вірить тим, за кого агітують конкретні справи, а не гучні слова.
Та поступитися у чесній боротьбі опозиція не готова. І вони опускаються до того, що ллють бруд на свою країну в закордонних столицях, незважаючи на втрати, яких завдають іміджу України в очах світової спільноти. Стаючи на коліна, цілуючи черевики західних правителів, вимолюють санкції проти своєї країни! А це, по суті, — санкції проти 46 мільйонів своїх громадян: зокрема, мільйонів дітей, пенсіонерів, інвалідів, фронтовиків, афганців, чорнобильців. Яким же треба бути моральним покручем, щоб опуститися до такої ницості, повної втрати моральності й духовності! Як же треба не любити свою Батьківщину, щоб вимолювати санкції проти своїх же співгромадян?!
За великим рахунком, нам потрібно було б, напевне, для всіх кандидатів у депутати ввести тест на патріотизм. І тих лжепатріотів, хто займається очорненням своєї країни за кордоном, — на гарматний постріл не підпускати до влади. Хотілося б, щоб народ на майбутніх виборах таке народне чистилище для кандидатів у депутати зробив.
Утім, панове опозиціонери, заспокойтеся! Гроші ваших спонсорів викинуті на вітер. Зусилля куплених вами лобістів марні. Вибори пройдуть під оплески світової спільноти. А після виборів ми сформуємо конструктивну парламентську більшість, яка продовжить модернізацію країни.
Є у вас бажання та вміння працювати на благо людей — ласкаво просимо! Наші двері завжди відкриті для діалогу. Пропонуйте конструктивні ініціативи, вносьте кадрові пропозиції. А горлопанство і демагогія уже всім приїлися. Це доводить спілкування з людьми на місцях. Упевнений: це покаже і результат голосування.
Для нас як державної влади принципово важливо те, що майбутні вибори ми розглядаємо як важливий етап на шляху модернізації країни.
Президентський План реформ повинен бути підкріплений підтримкою і довірою більшості громадян. Саме за мандатом народної довіри ми йдемо до людей. Ми упевнені в мудрості українців і в тому, що успішно завершимо розпочаті перетворення в інтересах мільйонів співгромадян.
Але не одними виборами живуть сьогодні прості люди, а повсякденною кропіткою працею. Ми, регіонали, не тільки глибоко знаємо проблеми, що хвилюють наших людей, а й успішно їх вирішуємо. Одним із пріоритетів є продовольча безпека країни. Ми організовано зібрали врожай, планово готуємося до весняної посівної. Україна буде з хлібом. І це одна з найважливіших новин, які ми хочемо донести до людей.
На тлі нестабільності, що охопила багато країн світу, ми домоглися нехай помірного, але зростання української економіки. Отримані гроші дали змогу почати підвищення соціальних стандартів. Ця робота обов’язково буде продовжена у наступному році. Це довгострокова стратегія держави, спрямована на неухильне підвищення рівня життя людей.
Ефективно обстоювати національні інтереси України в сьогоднішньому світі дозволяє нова якість нашої зовнішньої політики. Економічний прагматизм дав змогу усунути перекіс у відносинах зі східними і західними нашими партнерами. Ми назавжди перегорнемо ганебну «помаранчеву» сторінку в нашій історії, коли з нами говорили у принизливому для нашої держави і народу тоні, диктували, як нам жити. Сьогодні ми вибудовуємо рівні, партнерські відносини з країнами Заходу і Сходу з урахуванням наших національних інтересів.
Поза всякими сумнівами, проведення демократичних виборів Верховної Ради дасть новий імпульс розвитку відносин України з Росією, Китаєм, США, Європейським Союзом, зміцнить наші позиції як країни, яка 2013 року головуватиме в Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ). У ці дні до нас приїдуть тисячі міжнародних спостерігачів. І ми розраховуємо на їхню неупереджену позицію і об’єктивну оцінку перебігу і підсумків виборчої кампанії.
На завершення зазначу, що фактор виборів помітно вплинув на організацію роботи депутатського корпусу. Але ми прийняли рішення і працюємо рівно стільки, скільки потрібно для розгляду законів. А перетворити парламент на трибуну для передвиборної агітації за державний кошт ми не дозволимо нікому.
Однак будь-які вибори закінчуються. І неминуче виникне запитання: який настрій ми принесемо в сесійну залу з початком роботи нового скликання? Я впевнений, що ми збережемо у стінах парламенту дух законотворчості, дух конструктивізму, дух розуміння того, що ми говоримо на різних мовах, є носіями різних національних культур, представниками різних віросповідань, але при всьому цьому ми є однією великою, дружною українською родиною, успіх якої безпосередньо залежить від нашої єдності, консолідації та політичної стабільності.
Михайло ЧЕЧЕТОВ, народний депутат України, перший заступник голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України.