Найкращий їстівний гриб — білий, або боровик. Зазвичай його шапка розміром від 3 до 15 см. Важить він до 500 г. Однак зустрічаються й справжні гіганти.

Найбільший в Україні білий гриб — вагою 2 кг 850 г — зірвала 20 серпня 2000 року на Волині в Смідинському лісі під кущем ліщини Ніна Данилюк. Рекордсмен не поміщався у відро: його шапка мала окружність 94 см, а ніжка — майже 40. Оскільки я працюю над «Книгою рекордів України», то, запевняю, він залишається рекордним білим грибом.

До цього найбільшим вважався гриб вагою майже 2,5 кг, знайдений у 1986 році на Любешівщині. А от почесне третє місце зайняв білий гриб вагою 2,1 кг, якого знайшла Оксана Борсук у вересні 2010 року на Житомирщині.

Якщо порівнювати висоту, то з найвищим білим грибом — 50 см(!) — пощастило в листопаді 2006 року севастопольцю Олегу Чепану. Гриб мав діаметр шапки 20, а ніжки — 10 см. Однак важив рекордсмен не так багато — близько 1 кг. Газета «Комсомольская правда» від 22 листопада 2006 року писала, що сім’я грибника ласувала знахідкою чотири дні.

Волинський ліс нерідко радує любителів «тихого полювання» своєю щедрістю. Так, військовослужбовець В. Оксенюк у 1986 році під час двох виїздів у ліс біля села Велицьк Ковельського району знайшов майже 800 білих. А іноді навіть їхати нікуди не потрібно — гриби ростуть просто на подвір’ї. Понад 200 їх зрізав восени грибного 2001-го Тарас Дарчик із села Велимче Ратнівського району в гайку біля хліва.

Нерідко в урожайні роки білі гриби з’являються не поодиноко, а великими групами або супліддями. Такий рекордний букет із 17 білих красенів з одного кореня зірвали в серпні 1980 року в районі Малина, що на Житомирщині. А ще вони ростуть у два, навіть три поверхи, примостившись один в одного на шапочці. Зокрема, триповерхового красеня висотою близько 30 см знайшов грибник П. Строітелєв із Донецька.

Пізні боровики також досягають великих розмірів. На Волині 30 листопада 2000 року мешканець села Заліси Ратнівського району В’ячеслав Зубрицький знайшов під сосною гриба вагою 1 кг 596 г. Мати щасливця Галина Георгіївна, працівниця сільського відділення зв’язку, зважувала його на пошті на електронних вагах.

Найраніше білого гриба зірвав 6 травня 2008 року в молодому сосновому лісі біля села Люб’язь Любешівського району на Волині Борис Абрамович.

Найпізніше боровика знайшли зимою, уже... під самий Новий рік — 29 грудня 1974 року, в Броницькому лісництві на Житомирщині.

Тим часом

12-річний хлопчик загинув від блідої поганки

Восени на Тернопільщині зафіксовано два випадки отруєння грибами, один із них став летальним. 12-річний Степанко Чернявський із села Сапанів Кременецького району на спір з однолітками з’їв сирий гриб, найімовірніше, бліду поганку. Два дні хлопчик не зізнавався батькам у вчиненому, розповів лише, коли почалася сильна блювота. Дитину спочатку доправили до Кременецької районної лікарні, звідти — до обласної дитячої, а наступного дня — до «Охматдиту». На жаль, урятувати Степанка не вдалося: уражені отрутою внутрішні органи відмовляли один за одним.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.