Сьогодні в Дніпропетровську Президент Віктор Янукович (на знімку) взяв участь у відкритті найбільшого у Східній Європі електросталеплавильного комплексу «Інтерпайп сталь». Це перший за останні 40 років побудований на території України металургійний завод. Загальна вартість проекту становить понад 700 млн. доларів США. Проектування, виготовлення і монтаж комплексу здійснила італійська компанія «DANІELІ» — світовий лідер у розробці металургійних технологій.

 

На урочистій церемонії відкриття заводу Президент сказав: «Цей проект справді наш путівник, що відкриває шлях до модернізації виробництва, підвищення конкурентоспроможності, розвитку економіки країни і, як наслідок, поліпшення життя людей. Важливо й те, що він є екологічно чистим і відповідає найвищим екологічним стандартам, що дуже важливо для Дніпропетровського регіону». Слова подяки Президент висловив головному інвесторові проекту Віктору Пінчуку, який у слові-відповіді подякував керівництву країни за підтримку в реалізації цього важливого, екологічно чистого проекту.

Цього само дня глава держави взяв участь в урочистому уведенні в експлуатацію першого будинку, зведеного за державною програмою «Доступне житло», і вручив родинам новоселів ключі від квартир. Кошторисна вартість будинку 18 млн. 495 тис. грн. Фінансування здійснювалося за рахунок інвестицій. У будинку 63 квартири загальною площею 4,2 тисячі квадратних метрів. Вартість одного квадратного метра житла в ньому становить 4,8 тисячі гривень. До речі, до кінця року на Дніпропетровщині буде побудовано ще один такий будинок, а в найближчі два роки — 15 таких об’єктів.

Довідково

Реалізація проекту дозволить створити понад 600 робочих місць із середньою заробітною платою близько 5,5 тисячі гривень на місяць. Завдяки сучасному обладнанню, яким оснащено завод, у чотири рази буде поліпшено продуктивність праці, приріст бюджетних надходжень збільшиться на суму 150 млн. грн. на рік. Викиди забруднюючих речовин в атмосферу скоротяться у 2,5 разу, а споживання природного газу зменшено на 60 млн. кубометрів на рік. До кінця 2012 року на заводі «Інтерпайп сталь» буде повністю виведено з експлуатації мартенівське виробництво й припинено скидання промислових стоків у Дніпро. Потужність комплексу становить 1,32 млн. тонн сталі на рік.

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).