Одна з найстаріших науково-дослідних установ країни — Нікітський ботанічний сад — цього року відзначає двохсотлітній ювілей. Створений первісно для розвитку сільського господарства, сьогодні він зберігає велику колекцію цінних і рідкісних рослин і став не тільки центром наукової роботи, а й одним із улюблених місць для відпочинку кримчан і туристів.
Святкування ювілею, яке розпочалося вчора, триватиме три дні. Зокрема, передбачено відкриття пам’ятника богині Флорі, спецпогашення поштової марки, нагородження заслужених працівників ботсаду, відкриття ювілейної конференції...
Посадять тут і ювілейне дерево — кедр за назвою «Обеліск», виведений місцевими фахівцями спеціально до свята.
«Нікітський ботанічний сад служить суспільству вже протягом двохсот років щодня, не перериваючись ні на один день. Планується участь перших осіб держави — у такому масштабі захід проходитиме вперше», — зазначив на прес-конференції у Сімферополі заступник директора Нікітського ботанічного саду Геннадій Захарченко.
Основні заходи відбудуться в суботу, 6 жовтня, у них зможуть взяти участь усі бажаючі. У програмі — конкурси, розважальні ігри, лотерея, запуск кульок і великий салют.
У зв’язку зі святкуванням ювілею Кабінет Міністрів України виділив з державного бюджету Національній академії аграрних наук 20 млн. грн. Кошти підуть на придбання необхідного обладнання, ремонтні роботи, реконструкцію оранжерей і корпусів.
Крим.