Щиро вітаю колектив уславленої науково-дослідної установи країни з високим 200-літнім ювілеєм.
Нікітський ботанічний сад, що був заснований 1812 року Х. Х. Стевеном, прозваним «Нестором російських ботаніків», завдяки напруженій, невтомній і цілеспрямованій праці багатьох поколінь своїх працівників, перетворився на неповторну зелену перлину Криму, одне з найпопулярніших місць відпочинку та екскурсій.
Тільки за перші роки діяльності саду тут було зібрано понад 4500 видів рослин, а загальна кількість висаджених дерев сягала близько 15 тисяч, створено найповнішу у світі помологічну колекцію. Його стрімкий розвиток не раз переривався лихоліттями, особливо воєнними, але щораз установа відновлювала свою роботу, підносячи свої досягнення на ще вищий рівень.
Сьогодні Державний Нікітський ботанічний сад — Національний науковий центр — унікальне зібрання з усіх континентів, справжній музей живих рослин, колекція якого налічує понад 30 тисяч видів, гібридів і сортів рослин з різних куточків земної кулі. За оцінками фахівців, він належить до найвідоміших у світі ботанічних установ і найбільших колекцій генофонду цінних рослин. За два століття існування тут уперше введено в культуру понад 400 видів нових рослин, виведено і передано в народне господарство близько 760 сортів плодових, декоративних та інших культурних рослин.
Нема сумніву, поважний ювілей стане для вас ще однією сходинкою до нових висот у невпинному науково-творчому зростанні.
У цей знаменний день від усієї душі зичу всім вам миру, добра, благополуччя, нових плідних напрацювань на благо народу, в ім’я України.
Голова Верховної Ради України Володимир ЛИТВИН.
 
Фото Юрія ПЕРЕБАЄВА.