Згідно з постановою Кабінету Міністрів «Про затвердження переліку кольорових малюнків і піктограм, що входять до додаткових медичних попереджень на упаковці тютюнових виробів» від 19 січня 2011 року, з учорашнього дня упаковки сигарет почали виготовлятися з фотоілюстраціями хвороб, спричинених палінням. 
Відтепер у нашій країні використовуватиметься десять різних графічних попереджень з відповідними коментарями. Приміром, картинку з рентгенівським знімком раку легенів пояснюватимуть слова «Куріння може викликати повільну та болісну смерть». Зображення жінки, яка везе порожній дитячий візочок, доповнюватиме напис «Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей».
Також нагадаємо, що 17 грудня цього року набирає чинності закон щодо заборони куріння в приміщеннях ресторанів, кафе та барів, за винятком терас на відкритому повітрі.
Як розповіла під час учорашньої прес-конференції народний депутат Леся Оробець («Наша Україна — Народна самооборона»), поправку щодо розміщення малюнків, які попереджатимуть про реальні наслідки від паління Верховна Рада прийняла у липні 2009 року. А втілити у життя її вдалося спільними зусиллями журналістів і громадськості лише сьогодні — після трьох блокувань урядом. На щастя, вдалося переконати міністрів, що не малюнки страшні, а перспектива втратити життя громадян у зв’язку з хворобами, які спричиняє  паління.
За словами керівника проекту «Україна без тютюнового диму» Андрія Скіпальського, світовий досвід доводить: після зменшення привабливості дизайну пачки люди починають менше курити, що, у свою чергу, сприяє зниженню рівня смертності. «Завдяки комплексу заходів, у тому числі і введенню малюнків-попереджень, ми очікуємо, що рівень куріння зменшиться до п’яти-семи відсотків. Якщо нині в Україні курять близько 11 мільйонів осіб, то йдеться про півмільйона громадян, які кинуть або не почнуть курити», — зауважив він.