Центральна виборча комісія скасувала реєстрацію 13 кандидатів у народні депутати, які балотувалися в низці одномандатних виборчих округів, у зв’язку з поданими ними заявами про відмову балотуватися. З цієї ж причини скасовано реєстрацію кандидатів у народні депутати 
В.М. Бондаря, висунутого Молодіжною партією України, В.П. Коноплич, висунутої Українською морською партією, В.С. Куликова, висунутого Партією пенсіонерів України, в одномандатному виборчому окрузі №91. Крім того, було анульовано реєстрацію довірених осіб чотирьох кандидатів у народні депутати, зокрема: Г.М. Заболотного (одномандатний округ №17), Ю.М. Бєлікова (№55), О.В. Герасим’юк (№139), Б.В. Губського 
(№ 197), у зв’язку з поданими заявами про складення або припинення повноважень.
Водночас ЦВК зареєструвала шість уповноважених осіб політичної партії Українська Національна Асамблея в одномандатних виборчих округах №68, №69, №70, №71, №72, №73. А також довірених осіб кандидатів у народні депутати в одномандатних виборчих округах у восьми регіонах України.
Крім того, як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК, комісія відмовила в задоволенні скарги кандидата в народні депутати в одномандатному виборчому окрузі №187 І.П. Бойченка, в якій він просить визнати протиправними дії з непрямого підкупу виборців кандидата в народні депутати в цьому ж окрузі О.В. Слободяна та оголосити йому попередження. Зазначене рішення прийнято у зв’язку з відсутністю належних доказів та підстав, зокрема відповідного рішення суду, яким має бути встановлено факт підкупу виборців кандидатом у депутати. Проте вирішено надіслати копію цієї скарги з доданими до неї матеріалами до Міністерства внутрішніх справ для проведення перевірки викладених обставин та реагування відповідно до законів України. На завершення засідання внесено зміни до складу деяких окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів.
Повідомлення про порушення надходять до органів внутрішніх справ
Як повідомили у прес-службі МВС, у цілодобовому режимі у відомстві та обласних управліннях працюють оперативні штаби. Вони збирають та аналізують інформацію про порушення, пов’язані з підготовкою і проведенням виборів. Дізнатися про них можна на «Інтерактивній мапі зареєстрованих правопорушень», яка розміщена на сайті МВС з першого жовтня. Зареєстровані повідомлення розподіляються за категоріями: «з ознаками адміністративних правопорушень» та «з ознаками злочину».
Крім того, мапа містить інформацію про територіальні виборчі комісії — адресу, номер комісії, пізніше буде відображено й їхні телефонні номери.
Міністерство внутрішніх справ також відстежує повідомлення про порушення під час виборів народних депутатів, які висвітлюються на веб-сайтах громадських організацій. Порівняно з їхніми інтерактивними мапами, МВС реєструє щоденно приблизно на 40—50 відсотків більше таких повідомлень та забезпечує реагування на них відповідно до законодавства України.
У МВС переконані, що користування інтерактивною мапою дасть змогу громадянам формувати власний об’єктивний погляд на перебіг подій, пов’язаних із парламентськими перегонами.
Умови роботи ЗМІ не повинні погіршуватися
Представники українського медіа-ринку пропонують учасникам виборчого процесу та кандидатам у народні депутати підписати декларацію про принципи інформаційної політики, розроблену за ініціативи Незалежної асоціації телерадіомовників (НАМ). Про це на прес-конференції в УНІАН повідомила почесний голова НАМ Тетяна Лебедєва.
За її словами, декларацію вже підтримали 11 асоціацій та неурядових організацій, що опікуються проблемами незалежних медіа, зокрема, ті, які займаються видавництвом періодичної преси, електронними ЗМІ, телерадіомовленням.
Т. Лебедєва зазначила, що дуже часто після виборів ухвалюються закони, які погіршують умови роботи медіа, доступ до інформації. «Саме тому виникла ідея на цьому етапі підписати з політичними партіями й окремо кандидатами декларацію учасників виборчого процесу про принципи інформаційної політики. У документі немає нічого такого, що суперечило б чинному законодавству або наявним європейським стандартам у сфері медіа, тут немає нічого лобістського, тобто немає ніяких вимог, які поліпшували б умови діяльності одних за рахунок інших. Це загальні принципи, але їх сформовано достатньо чітко. І найголовніше, що ми не просто пропонуємо політикам і політичним силам погодитися і підписати їх, а будемо моніторити, як виконуватиметься ця декларація», — зауважила Т. Лебедєва.