На Хмельниччині триває війна за ставки між державними і приватними підприємствами. Нині в епіцентрі конфлікту опинилася Кантівська рибдільниця.

 

Кантівська рибдільниця має територію близько 130 гектарів. Щороку до столу українців вона подає майже 80 тонн живої риби. Зокрема, у Київ доправляють 70 відсотків улову. В ставках розводять коропів, товстолобів, сомів, білого амура тощо. Володимир Фесюк, начальник Старосинявського рибгоспу, займається рибним господарством понад 40 років і готовий до рішучих дій, щоб водойми не потрапили до чужих рук, щоб зберегти ставки та робочий колектив.

Нині власником Кантівської рибдільниці є відкрите акціонерне товариство «Хмельницькрибгосп», проте на його власність вже давно зазіхає новостворене державне підприємство «Поділля». Враховуючи, що рибне господарство — чи не найбільший працедавець у Старосинявському районі, працівники галузі побоюються, що після того, як їхні ставки відійдуть до «Поділля» (структури, яку пов’язують із головою Хмельницької обласної державної адміністрації Василем Ядухою), вони разом із сім’ями залишаться без жодних засобів для існування.

Проте з того моменту так нічого і не змінилося — незаконний перерозподіл власності й досі триває.

Проблема незаконного привласнення ставків болюча не лише для Старосинявського району. Схожі події трапляються і в інших районах Хмельниччини. І щораз частіші випадки залякування та підпалювання будинків ревних захисників рибальських господарств не додають підстав для оптимізму у розв’язанні проблеми.

А поки що на кантівській рибдільниці хазяйнують нинішні господарі (на знімках).

Рибалці Івану Сікирницькому пощастило з уловом.

 

Начальник Старосинявського рибгоспу Володимир Фесюк налаштований боротися до кінця.

Готуються відправляти рибу до споживача — на Київ.

Працівник рибдільниці Анатолій Шуляк може залишитися без роботи.

Рибалки ставлять сіті.

ДОВІДКОВО

27 липня відбулася чергова сесія Старосинявської районної ради. Каменем спотикання для депутатів стало питання про надання голові райради Анатолію Волошину повноважень одноосібно проводити грошову оцінку земель району. Як припускають спостерігачі, таке рішення могло б стати ще одним кроком до відбирання ставків, які нині — в користуванні у товариства «Хмельницькрибгосп». За ініціативу голів райради та райадміністрації проголосувало десять депутатів з двадцяти чотирьох. На два голоси більше набрала компромісна пропозиція заступника голови райради Франчука — довірити голові право давати оцінку тільки присадибним ділянкам, які належать фізичним особам, а великі сільгоспугіддя, в тому числі ставки, залишити в компетенції районної влади.

Факт

Ще 26 квітня в обласному адміністративному суді було розглянуто справу про визнання незаконними рішень Старосинявської районної державної адміністрації від 14.06.2011 і 20.03.2012, якими дозволялася передача землі, що знаходиться у власності «Хмельницькрибгоспу», ДП «Поділля».

 

 

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.