Упродовж останніх років в Івано-Франківській області спостерігається некероване збільшення захворюваності на кір, дифтерію, кашлюк, також зростає кількість хворих на правець. Причиною цього стали прогалини в системі імунопрофілактики мешканців краю, а точніше — недостатня кількість препаратів для щеплення. До прикладу, враховуючи річну потребу у вакцинах, її кількість для профілактики туберкульозу (так звана БЦЖ) становить лише 60 відсотків, для убезпечення від поліомієліту — 43,2 відсотка. Ще гірша ситуація з препаратами проти гепатиту В, від кашлюка, дифтерії, правця та гемофільної інфекції тощо.
Така ситуація, на переконання депутатів Івано-Франківської обласної ради, може становити загрозу національній безпеці держави, адже в області порушено календар щеплень, а наявних залишків імунобіологічних препаратів вистачить приблизно на місяць-два.
Щоб запобігти виникненню непередбачуваних епідемій окремих інфекцій, депутати облради на останній сесії ухвалили звернення до Кабінету Міністрів та Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я із проханням забезпечити Прикарпаття необхідною кількістю імунобіологічних препаратів, передає наш власкор Галина БРУХАЛЬ.