Три місяці не отримують зарплату працівники Тернопільської обласної рятувально-водолазної служби. Їм заборгували понад 400 тисяч гривень.
— У нас і так зарплати мізерні — 1000—1200 гривень, — каже начальник служби Василь Козак, — і ті не платять. На друге півріччя не виділено жодної копійки. Для багатьох сімей, а серед них є і багатодітні, зарплата — єдине джерело доходу. Замість 112 осіб за штатом працюють 70, обладнання старе, зношене, транспорт відсутній. Рятуючи інших, люди щодня ризикують своїм життям. Загалом в області сім підрозділів, кожен з яких обслуговує два-три райони.
Якщо є виклик, машину доводиться випрошувати. Про нас згадують лише тоді, як стається лихо. Про що казати, коли навіть із професійним святом влада не привітала. За такого ставлення люди почали розраховуватися.
Рятувальники прийшли на сесію обласної ради, щоб домогтися розв’язання своїх проблем. У серпні для того, щоб їм виділили фінансування після перерозподілу бюджету, не вистачило голосів, а засідання 44-ї сесії, яка мала розглянути ці питання минулого вівторка, було зірване. Із 61 депутата (мінімум для їхньої правочинності) зареєструвалися лише 54. Знехтували сесією переважно депутати із фракцій Партії регіонів та «Єдиного центру».
За словами голови обласної ради Олексія Кайди, в порядку денному сесії було понад сорок питань. Серед них такі важливі, як затвердження звіту про виконання обласного бюджету за перше півріччя нинішнього року та внесення змін до нього, використання коштів додаткової дотації з державної скарбниці місцевим бюджетам на поліпшення надання соціальних послуг найуразливішим верствам населення тощо. Депутати також мали намір звернутися до центральної влади щодо забезпечення потреби в коштах для виплати зарплати працівникам соціально-культурної сфери області та розрахунків за енергоносії. Наразі коштів на зарплату бюджетникам вистачає лише на жовтень, на листопад і грудень не виділено жодної копійки. Загалом держбюджет винен обласному бюджету 203 мільйони гривень: 150 мільйонів на зарплату, решту — на розрахунки за енергоносії. Коли знову депутати зберуться на сесію — невідомо. До речі, чимало з них балотуються кандидатами в депутати до Верховної Ради, але хто давав їм право нехтувати своїми нинішніми обов’язками?
На знімку: Василь Козак із колегами-рятувальниками прийшов «вибивати» зароблене.
Фото автора.