95% питної води в Україні придатні лише для технічних потреб: на ній не можна готувати їжу, її не можна пити.
Міжнародні експерти, які досліджували забруднення довкілля в столиці України, дійшли висновку, що його головними проблемами є смітники та загазоване повітря, але найбільше лихо — низька якість питної води. І вважають, що Київ у цьому сенсі — найбрудніше місто в Європі.
Утім, для самих киян — чи така вже це новина? Науковці, фахівці з року в рік звертають увагу і влади, і громадськості на цю проблему, оприлюднюючи вражаючі факти стосовно якості води. Доктор хімічних наук, академік НАНУ і директор Інституту колоїдної хімії і хімії води Владислав Гончарук стверджує: «Водопровідна вода не є питною, вона насправді дуже низької якості. Столичний водогін на вході — це бруд, тому чистою Н2О, що надходить до нього, назвати важко. Найбільша проблема — у хімікатах, якими її очищають. Утім, довести це документально поки що неможливо, бо державна санстанція досі не знає, що означає — придатна до вживання вода. Стандарт радянських часів скасували два роки тому, а нових державних нормативів — не прийняли. І ніхто не знає, якої якості воду ми вживаємо. Тож казати про відповідність її певним стандартам узагалі нема сенсу».
Щоправда, висновкам академіка опонує головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко. «Моя родина вживає воду з крана», — запевняє він. Але визнає: через каналізаційні стоки і нерозчинні мийні засоби вода в Дніпрі й Десні з моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази. Та й обладнання за 60 років її існування майже не обновлювалося. Станція потребує технічної реконструкції, але скільки на це потрібно мільйонів і в якій валюті — сам Оленченко не уявляє.
Хоча обіцянки модернізувати обладнання «Київводоканалу — до 2020 року, час від часу з’являються. А от як зміниться доти склад води в ріках, прогнозувати ніхто не береться...
Але ж щось повинна робити КМДА для поліпшення ситуації? У зв’язку із цим цікаво ознайомитися з інтерв’ю першого заступника голови адміністрації Олександра Мазурчака, днями опублікованого в газеті «Дело». Столичний чиновник твердить, що водопровідна вода, яка надходить у квартири киян, «не шкідлива, бо відповідає старим стандартам згідно з 35 показниками. По-новому потрібно буде проводити аналіз уже за 60 показниками, якими визначається якість води, а в цивілізованому світі їх існує близько 100».
Пан Мазурчак також повідомив, що, вивчивши передовий досвід закордонних столиць, київські чиновники вирішили завести... «колонії рибок і раків — для біотестів якості питної води». Тут, за його словами, показовий приклад Санкт-Петербурга, де для біотестів води з Неви використовують раки: «Ми вивчали цей досвід і, можливо, теж будемо впроваджувати його в себе. Для цього створюються окремі колонії рибок і раків, які дуже чутливі до чистої води».
На запитання «Дела», коли ж у столиці буде вода європейської якості, Олександр Мазурчак відповів, що за нинішніх розцінок місто не в змозі забезпечити питну воду, яка фізіологічно оздоровлюватиме організм людини. «Ми говоримо, що ця вода не шкодить організму. В наших силах забезпечити нормальну воду для гігієнічних потреб і окремо доочищувати невеликі обсяги води для пиття», — сказав перший заступник голови КМДА.
Ви, дорогі читачі, щось зрозуміли?