Восени погіршення настрою, підвищену дратівливість та знервованість більшість українців списують на загострення сезонної депресії. Мало при цьому розуміючи значення цього терміну і вдаючись до вживання антидепресантів. Медики ж тим часом переконують: осіння хандра, здебільшого, просто відповідь організму на зміну пори року. І у переважній більшості випадків її потрібно не стільки лікувати, скільки правильно сприймати. Про осінньо-депресивні нюанси життя говорили учора на прес-конференції у столиці.

Назвати точну цифру, скільки людей щороку страждає від осінньої депресії, неможливо. Існують дані, що мало не кожен п’ятий житель розвинених країн має цю недугу. Та за словами Олени Хаустової, доктора медичних наук, лікаря-психолога та психіатра, ця цифра дещо перебільшена. Адже депресія — це насправді досить серйозне захворювання, а не просто тимчасова відсутність гарного настрою чи ж сонливість. А те, що більшість українців саме восени відчувають спад сил, — цілком природне явище.

— Усе живе в навколишньому світі реагує на зміну пір року, — каже Олена Хаустова. — Дерева скидають листя, деякі тварини впадають у сплячку. Ми, люди, також, хочемо того чи ні, але реагуємо на це. Як правило, йдеться про зниження життєвого тонусу, уповільнення процесів обміну. Усе це можна назвати природною адаптивною реакцією. Але існують і більш чутливі до змін у природі люди. У них може виникати більш суттєві погіршення настрою і спад сил. І якщо все це триває досить довго (понад два тижні), то це привід звернутися за допомогою до спеціаліста.

Адже якщо йдеться насправді про депресію як захворювання, то наслідки її нелікування можуть бути досить серйозними. А щодо звичайного пристосування організму до зміни пори року, то цей період осінньої хандри можна використати із користю. Це, переконує лікар Хаустова, можливість призупинитися, подумати, розкласти своє життя по поличках.

А ситуація, коли зранку погана погода, холодно і не хочеться виходити на вулицю, та на додачу до цього ще й на роботі непорозуміння, — ще не кінець життя. Замість того, щоб почати себе накручувати, мовляв, як усе погано, треба просто увімкнути самоаналіз. Подумати, а що, власне, відбувається? Так, дощить. Але хіба це вперше на вулиці злива? Так, сьогодні немає сонечка на небі, але воно обов’язково з’явиться за годину-дві, максимум через добу. А звістка, яку повідомили на роботі, — взагалі несуттєва. І якщо ви вчасно так поговорите з собою, то не дозволите депресивним настроям розвиватися.

Крім того, щоб із боротьби з хандрою вийти переможцем, не варто забувати про головне правило: жити потрібно із задоволенням. Смачно і корисно їсти, роблячи акцент на фруктах та овочах (восени надаючи перевагу кислувато-гіркуватому присмаку). Займатися фізичними вправами (щонайменше робити по 10 тисяч кроків на день). І кожну вільну хвилинку проводити на свіжому повітрі (куріння в обідню перерву замінюючи прогулянкою). І тоді на депресію просто не вистачатиме ані часу, ані бажання.