Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 10-й тур.
28 вересня. «Динамо» — «Зоря». 1:0. 21 714 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Гол: Раффаель, 80.
«Шахтар» — «Дніпро». 2:1. 47 487 глядачів. Рефері — Бойко (Київська область). Голи: Мхітарян, Срна — Ротань, 9. На 49-й хвилині Фернандіньо, 61-й хвилині Адріано (обидва — «Шахтар») не реалізували пенальті. Вилучено Чеберячка («Дніпро», 60, друге попередження), Степаненка («Шахтар», 89, друге попередження).
29 вересня. «Волинь» — «Таврія». 0:1. 4 600 глядачів. Рефері — Лисенчук (Київ). Гол: Назаренко, 5.
«Чорноморець» — «Металіст». 1:1. 28 150 глядачів. Рефері — Кутаков (Київська область). Голи: Сантана, 41 (п) — Вілліан, 88. Вилучено Леонардо («Чорноморець», 90+5, друге попередження).
30 вересня. «Говерла» — «Металург». 2:1. 5 250 глядачів. Рефері — Абдула (Харків). Голи: Одонкор, 54 (п), Малишич, 86 — Казарян, 69.
«Кривбас» — «Металург» Зп. 5:0. 2 500 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів). Голи: Самодін, 5, 46, Льопа, 60, Валєєв, 63, Антонов, 90.
«Ворскла» — «Іллічівець». 1:0. 8 500 глядачів. Рефері — Вакс (Сімферополь). Гол: Кривошеєнко, 15.
«Карпати» — «Арсенал». 1:1. 11 100 глядачів. Рефері — Швецов (Одеса). Голи: Адійя, 28 — Матуку, 49 (автогол).
Бомбардири: Мхітарян («Шахтар») — 13 м’ячів, Ідейє («Динамо») — 8.
Центральний матч туру відбувся на «Донбас Арені». Протистояння було напруженим і гострим. Але, на жаль, пристрасті так розпалилися, що подія мало не перетворилася на побоїще між учасниками матчу. Не дивно, що оцінки з дніпропетровського боку були емоційними.
Гуанде Рамос, тренер «Дніпра»:
— Красивий вийшов матч. Обидві команди, котрі знаходяться поруч у турнірній таблиці, боролися, прагнули виграти. Це була зустріч за перше місце. Але дуже складно обіграти «Шахтар» на його полі у зв’язку з тими обставинами, які були проти нас протягом матчу. Ми вийшли вперед на початку поєдинку, контролювали ситуацію, але в сумнівному моменті «Шахтар» зрівняв рахунок. Там було положення «поза грою». У другій половині рефері призначив два пенальті у наші ворота, вилучив нашого футболіста. Було дуже складно грати за такого суддівства.
Олександр Алієв, півоборонець гостей, за поєдинком спостерігав з лави запасних. Ось, що він побачив:
— Рефері, як на мене, зробив усе можливе, щоб «Дніпро» не взяв очки. Знаєте, мені неприємно спостерігати, як вбивають команди на «Донбас Арені». Прекрасний стадіон, хороша команда, але судді просто вбивають тут гостей. То давайте на самому початку чемпіонату повісимо золоті медалі «Шахтарю», а інші команди розігруватимуть місця з 2-го по 16-е. Ну неприємно дивитися на це, гидко. То ганьба українського футболу...
А от думка з протилежного табору. Марко Девич — нападник «Шахтаря» і збірної України:
— Ми стали свідками справжнього дербі. «Дніпро» показав дуже хорошу гру, якої ми й очікували від нього. Нам десь не поталанило. Радує, що після двох нереалізованих пенальті ми змогли вирвати перемогу. Але прикро, що під кінець матчу футболісти не могли контролювати свої емоції. Незабаром ми гратимемо в Європі, а на тому рівні арбітри за подібні речі даватимуть червоні картки...
До речі, високо оцінюючи гру своїх підопічних (бойовитість, характер, майстерність), Мірча Луческу також висловив рішуче невдоволення їхньою поведінкою на останніх хвилинах зустрічі.
Блохін почав з перемоги
Минулу п’ятницю без перебільшення можна віднести до знаменних днів в історії київського «Динамо». Адже вперше команда зіграла офіційний матч під орудою легенди клубу — Олега Блохіна. Двадцять два роки тому він почав кар’єру професіонального тренера. І лише тепер отримав можливість працювати з клубом, до якого прийшов п’ятдесят (!) років тому, став у ньому мегазіркою світового масштабу і провів практично все своє життя гравця.
Варто сказати, що очолив він команду у досить складний для неї час. Кияни програли чотири матчі з останніх п’яти. Особливо болісними були поразки у Донецьку від «Шахтаря» і в Парижі від ПСЖ (по 1:4). Такої ситуації в житті титулованого колективу важко й пригадати. Безумовно, динамівці переживали ігрову та психологічну кризу.
Блохін добре усвідомлював, що тепер колективу вкрай потрібен бодай якийсь успіх. І «Динамо» виграло, хоч і провело два абсолютно різні тайми. У першому складалося враження, що команда діє за старими схемами. Та після перерви вже не було катання м’яча поперек поля, передач назад. Динамівці прагнули йти вперед, билися, переживали.
— Думаю, у першому таймі команда взагалі не грала у футбол, — прокоментував зустріч із «Зорею» новий наставник господарів. — Хлопці помітно нервували. У перерві я їм сказав, що мене абсолютно не хвилює результат, ваша справа — грати. Може, тому в другій половині вони додали, почали щільніше діяти в середині поля. А от у першому таймі не тримали суперників і постійно програли підбирання м’яча. У підсумку «Зоря» небезпечно контратакувала.
Хочу наголосити на тому, що я — не чарівник. І за два дні гру «Динамо» не виправиш. Якщо чесно, то ми сьогодні могли навіть поступилися або розійтися миром. Тому спасибі хлопцям, що вони таки заграли у футбол, скинувши напругу. З’явилися динаміка, забігання. Я переконаний, що наші футболісти можуть ще додати. Потрібен час. Коли будуть паузи у чемпіонаті, надолужуватимемо згаяне.
— Що з Велозу?
— У нього невралгія. Із загребським «Динамо» у Лізі чемпіонів він гратиме.
Динамівська біографія триває.
 
На межі конфлікту.
 
«Канонір» Адійя відкрив рахунок у Львові.
Фото fcdynamo.kіev.ua, shakhtar.com та Євгена КРАВСА.