«Голос України» першим звернув увагу на ігрища довкола соціологічних опитувань (№179, 25 вересня 2012 року). Ми навіть висунули низку версій щодо маніпулювання результатами громадської думки.
А під кінець тижня обурились і соціологи. Зокрема, керівник Фонду «Демократична ініціатива» Ірина Бекешкіна на прес-конференції висловилася доволі категорично. Вона заявила, що «в Україні соціологічна вакханалія». І висловила жаль з приводу того, що загальнонаціональні канали оприлюднюють дані невідомих соціологічних структур, результати яких помітно відрізняються від результатів провідних українських компаній, що уже тривалий час досліджують громадську думку.
З нею погоджується і завідувач відділу соціологічно-політичних процесів Інституту соціології Національної академії наук Олександр Вишняк. Хоча й визнає, що нині не так багато «липової» соціології порівняно з виборами 2006 і 2007 років. Водночас на прес-конференції він зауважив, що різні фірми-одноденки роблять наголос на попиті на «третю силу». А це, на його думку, свідчить про те, що такі дослідження продукуються в одному місці. 
Цікаву версію з приводу соціологічних опитувань висловив політолог Володимир Фесенко. Він вважає, що хтось у такий спосіб хоче посварити «УДАР» Віталія Кличка і об’єднану опозицію, показуючи зростання рейтингу «ударівців».
І, ймовірно, ця версія має вагоме підґрунтя. Скажімо, у попередній публікації ми звернули увагу, як маніпулюють цифрами у виданні, яке пов’язують з іменем відомого українського бізнесмена. А вчора вони знову оприлюднили дані соціологічного опитування однієї з організацій, яка, стверджується у публікації, знаходиться у Вашингтоні. Найцікавіше інше. За даними опитування, яке нібито пройшло з 1 по 18 вересня, «УДАР» уже вийшов на друге місце і випереджає об’єднану опозицію на один відсоток.
І такими методами користуються не лише у столиці. За повідомленнями кіровоградських ЗМІ, Ленінський суд Кіровограда визнав, що дані, оприлюднені у виданні «21-й канал» під заголовком «Кіровоградщина голосуватиме за представників команди Сергія Ларіна», з порушенням виборчого законодавства. Оскільки у статті не наводяться дані замовника дослідження, ані точна назва компанії, яка проводила так зване соціологічне опитування.
Отож можна зробити висновок: боротьба на фінішній прямій загострюється, оскільки до дати виборів залишається менше місяця, і між кандидатами розпочинаються «бої без правил».
Треба все-таки віддати належне владі. Вона, як може, намагається повернути течію виборчого процесу у цивілізоване русло. Зокрема, після низки публікацій, у тому числі «Голосу України», Центральна виборча комісія прийняла рішення про те, що відкріпними талонами можна буде користуватися лише у межах виборчого округу. Щоправда, дехто з правників уже спробував надати «допомогу» тим кандидатам, які розраховували за рахунок мандрівників перемогти у своєму окрузі, і заявили, що, мовляв, рішення ЦВК може бути оскаржене в суді, а відтак все-таки можна добитися участі «мандрівників» у виборах на потрібному окрузі.
Зрозуміло, програвати нікому не хочеться. Особливо тим кандидатам, на яких зробили ставку керівники місцевих виконавчих органів. Вони забули, що древні греки вчили: повернутися додому на щиті не менш почесно, аніж зі щитом. Бо перемоги, які можуть обернутися ізоляцією країни на міжнародній арені, нікому не потрібні. Особливо главі держави.