Погоджувальна рада
 
До проекту розкладу засідань Верховної Ради на 2 жовтня за пропозиціями парламентських комітетів та депутатських фракцій внесено 103 питання, — повідомив на початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Із них 49 урядових законопроектів, 43 — готові до розгляду. Однак реально депутати зможуть розглянути не більше половини питань, зауважив глава парламенту і запропонував визначити першочергові, пріоритетні законопроекти.
Цю думку підтримали й представники різних фракцій. Лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов висловив думку, що керівники фракцій разом із Кабінетом Міністрів мають переглянути перелік законопроектів і запропонувати до розгляду не більше 40-45 питань.
Валентин Матвєєв (КПУ) назвав поспішним підхід до розгляду законодавчих актів, адже більшість запропонованих до розгляду питань не пройшли розгляду в парламентських комітетах та не отримали висновки науково-експертного та юридичного управлінь Верховної Ради. Комуністи наполягають терміново розглянути законопроекти, пов’язані з реформуванням ринку землі, зокрема, проект закону про внесення змін до Перехідних положень Земельного кодексу, яким продовжується мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2014 року.
Ігор Шаров підтримав алгоритм, який запропонував Голова Верховної Ради
Опозиція також наполягає до завершення повноважень нинішнього парламенту декриміналізувати вітчизняне кримінальне законодавство, зокрема, статті, за якими засуджено екс-прем’єра Юлію Тимошенко та екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
Фракція «НУ—НС» також заявила, що їхня вимога номер один — скасувати скандальний законопроект про наклеп, а також вилучити із порядку денного зміни до виборчого законодавства. Микола Мартиненко запропонував, щоб парламент усе-таки працював і в п’ятницю на годину запитань до уряду запросити Прем’єр-міністра України Миколу Азарова для інформації про реальний стан вітчизняної економіки.
Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець закликав депутатів проголосувати постанову про скасування законопроекту про наклеп одразу першим питанням, чим показати суспільству, що депутати можуть його почути.
Депутатська група «Реформа заради майбутнього» наполягає ухвалити в другому читанні та в цілому законопроект про зміни до Податкового кодексу щодо торгівлі лікарськими засобами у сільській місцевості.
Щодо проекту держбюджету, то В. Литвин повідомив, що мав розмову на цю тему з Прем’єр-міністром М. Азаровим. Глава парламенту відзначив, що Верховна Рада нинішнього скликання виконуватиме свої повноваження ще до 17 грудня, тож є можливість відповідально розглянути це питання. Уряд обіцяє доопрацювати і подати проект держбюджету до парламенту в листопаді разом зі звітом про виконання цьогорічного бюджету та висновками Рахункової палати.
Голова Комітету з питань промполітики та підприємництва Наталія Королевська запропонувала створити в парламенті тимчасову слідчу комісію із розслідування порушень під час виборчої кампанії.
Представник Президента в парламенті Юрій Мірошниченко також підтримав пропозицію проголосувати першим питанням про скасування законопроекту про наклеп.
Під час погоджувальної ради під стінами парламенту відбулася акція протесту журналістів проти ухвалення законопроекту про наклеп. Учасники мітингу заявили: якщо вимоги журналістів не будуть виконані, вони оголосять всеукраїнський журналістський страйк.
Серед запропонованих до розгляду в першочерговому порядку питань — проект закону «Про технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна» з пропозиціями Президента, проекти змін до законів «Про захист персональних даних», «Про Представництво Президента України в АРК» щодо управління майном, про внесення змін до Податкового кодексу щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів у другому читанні, обрання та звільнення суддів, призначення позачергових виборів.
Тетяна Бахтеєва (ПР), Олег Білорус (БЮТ).
Фото Олександра КЛИМЕНКА.