Учора в Україні офіційно розпочався черговий призов. Як повідомив заступник начальника ГУ особового складу Генштабу ЗСУ полковник Ігор Миколаєнко, восени до армійських лав увіллється на 2,5 тисячі новобранців менше, ніж минулої весни.

— Це пов’язано з плановим скороченням обсягів призову під час реформування ЗСУ, стабілізацією показників укомплектованості військовослужбовцями за контрактом і посиленням складової резервістів у перспективній структурі Збройних Сил, — пояснив представник Генштабу.

Нагадаємо, згідно із законом про чисельність Збройних Cил, нинішнього року особовий склад нашої армії має бути на рівні 184 тис., з них — 139 тис. військовослужбовців. Передусім на вісім тисяч посад «уріжуть» обслуговуючі частини. А це бази зберігання боєприпасів, надлишкового майна, озброєння, техніки, управління експлуатації спеціальних об’єктів тощо.

Як раніше заявляв перший заступник начальника головного управління оборонного та мобілізаційного планування Генштабу ЗСУ генерал-майор Володимир Талалай, скорочення цих структур дасть новий імпульс для розвитку авіації, протиповітряної оборони, високомобільних десантних військ. Саме їхні військові частини й підрозділи під час призовної кампанії насамперед підсилять новим поповненням.

На строкову військову службу підлягають призову 18 тисяч 900 осіб. З них до лав Збройних Сил України — 12500, Внутрішніх військ МВС —5400, Державної спеціальної служби транспорту — 1000 осіб.

Призовна кампанія стане бюджету в 5,1 млн. гривень. Відповідну постанову Кабмін ухвалив ще в серпні. У цьому документі зазначено терміни відправлення молодого поповнення у війська. Воно триватиме у два етапи: з 5 по 12 жовтня та з 1 по 23 листопада. Цей план складено так, щоб дати можливість захисникам Батьківщини проголосувати на виборах 28 жовтня або ще за місцем реєстрації, або вже за місцем служби.