Україна та Йорданія мають значний потенціал для розширення співпраці в усіх сферах. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Палати депутатів Національних Зборів Йорданського Хашимітського Королівства Абделькарімом Аль-Дугмі (на знімку), повідомила прес-служба українського парламенту.

В. Литвин висловив задоволення з приводу першого офіційного візиту в Україну Голови Палати депутатів Національних Зборів Йорданського Хашимітського Королівства, відзначивши, що минулого року «ми мали честь приймати у стінах Верховної Ради України Його Величність Короля Абдаллу ІІ». «Переконаний, що Ваш візит дозволить розширити межі двосторонньої співпраці, у тому числі, її міжпарламентської складової, сприятиме встановленню тісних контактів між нашими країнами та народами», — сказав керівник українського парламенту. 

Торкаючись торговельно-економічного співробітництва, В. Литвин зазначив, що Україна розглядає Йорданію як одного з найважливіших торговельних партнерів на Близькому Сході. Голова Верховної Ради і Голова Палати депутатів наголосили на важливості пошуку шляхів подальшого збільшення та урізноманітнення співпраці у цій сфері.

На думку Голови Верховної Ради, перспективним є подальший розвиток співпраці у галузях авіації та машинобудування, промисловості, будівництва, науково-технічній, сільськогосподарській, банківсько-фінансовій та науково-освітній сферах. В. Литвин також наголосив на гарних перспективах для розвитку співробітництва у реалізації спільних інвестиційних проектів, зокрема, у сфері медицини та аграрній галузі.

У свою чергу, Голова Палати депутатів висловив переконання, що нинішній візит парламентської делегації Йорданії дозволить активізувати і розширити двосторонні взаємини. Він високо оцінив підсумки офіційного візиту до Йорданського Хашимітського Королівства Президента України В. Януковича у квітні ц. р. 

***

Під час спільного підходу до преси Голова Палати депутатів Національних Зборів Йорданського Хашимітського Королівства Абделькарім Аль-Дугмі, зокрема, зауважив, що у ході зустрічі обговорювалися питання, які стосуються співробітництва між нашими країнами у політичній, економічній та культурній сферах. «Ми, як два парламенти, прагнемо збільшити відносини між нашими країнами, щоб користь отримали обидва народи», — зазначив він.  Голова Палати депутатів повідомив також, що політичне життя королівства нині перебуває у стані реформування. За його словами, нещодавно було змінено конституцію Йорданії. Тож виконавча, законодавча та судова гілки влади стали практично незалежними одна від одної. Відповідно до нового законодавства було створено також Конституційний суд, Центральну виборчу комісію. Крім того, ухвалено закони про партії та про вибори. 

У свою чергу, Володимир Литвин зазначив, що українська сторона надає великого значення першому офіційному візиту парламентської делегації Йорданії в Україну.

Для нас є очевидним, сказав В. Литвин, що зближенню наших країн і народів сприятимуть дні культури відповідно України в Йорданії і Йорданії в Україні. 

ДОСЛІВНО

Володимир Литвин: «Сьогоднішній візит парламентської делегації дозволяє розширити наші контакти, обговорити взаємодію на рівні груп дружби, комітетів, тим самим активізувати процес спілкування між нашими країнами й народами. І під час нашого спілкування ми обмінялися думками, що нам належить у цій царині робити».

Вл. інф.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.