Згідно з ухваленими змінами до Регламенту, до парламентських виборів, які відбудуться 28 жовтня, народні обранці працюватимуть у пленарному режимі лише два дні — 2 і 16 жовтня. На розгляді яких питань зосередяться депутати і чи зашкалюватимуть у стінах парламенту політичні пристрасті?

Михайло ЧЕЧЕТОВ, Партія регіонів:

— Ми не будемо виносити на розгляд сесійної зали провокаційні питання, які можуть збурити суспільство, накалити пристрасті й перед виборами поставити країну дибки. Хоча є бажання в окремих політичних сил загострити увагу на резонансних питаннях, щоб дестабілізувати ситуацію. Нам цього не потрібно — ми хочемо спокійно провести виборчу кампанію, чесно, прозоро й публічно. Так, не потрібно сьогодні виносити закон про мови. Ми погасимо пристрасті і приймемо постанову про скасування голосування за законопроект про наклеп. В. Журавський виступив із пропозицією, що він знімає свій законопроект. Цим показали, що можемо слухати і слухаємо. Це якраз приклад формування громадянського суспільства: законопроект було внесено, але громадськість не підтримала, і маємо мужність його відкликати. Що стосується бюджету, то він розглядатиметься пізніше, нині законопроект на доопрацюванні.

Здебільшого парламентарії зосередять свою увагу на розгляді законопроектів Кабінету Міністрів. Була перерва в роботі Верховної Ради, а уряд більш чутливо відчуває злободенність тих чи інших законопроектів, які необхідно вносити для реалізації Програми соціально-економічного розвитку, програми Президента. Переважно це будуть законопроекти соціально-економічної проблематики. Але винесення політично резонансних питань на сесії ми не допустимо, щоб, наголошу ще раз, не дестабілізувати політичну ситуацію в країні, як це комусь хочеться. Якість законопроекту залежить не від того, як він приймається, а як він готується — можна розглядати три тижні, а можна прийняти одразу. Усе залежить від якості підготовки. Якраз був час для роботи і уряду, і депутатів у комітетах.

Години запитань до уряду до виборів не буде. Ми повинні мінімізувати можливість перетворення парламентської трибуни і сесії на мітинг із трансляцією на всю країну. Це дороге задоволення. Хто хоче в період передвиборної кампанії себе піарити — треба платити. Будь ласка, виходьте на телеканали, платіть гроші й рекламуйтеся. Можливості піаритися на всю країну через годину запитань за державний кошт, за гроші платників податків не буде. Треба займатися не балаканиною, а конкретикою, по максимуму врахувати пропозиції Кабінету Міністрів, бо після виборів парламент збереться аж 18 грудня.

Сергій СОБОЛЄВ, «БЮТ-«Батьківщина»:

— Оскільки більшість відмовляється проголосувати першим питанням рішення про особисте голосування і кримінальну відповідальність за голосування чужими картками, позиція фракції залишається незмінною: поки не буде введено кримінальну відповідальність за голосування в сесійній залі чужими картками, ніякого голосування в парламенті ми не визнаємо. Кожен закон, який приймається в парламенті чужими картками, має бути скасований.

Умисно п’ятницю як День уряду ліквідовано. Але наша вимога записана в Регламенті — День уряду щотижня пленарного. Звіт уряду не вимагає голосування. Ми хочемо заслухати уряд з цілої низки питань: і щодо зовнішнього боргу, і катастрофічного становища на Півдні України сільського господарства, і питання накопичення внутрішнього боргу — невиплата зарплат, закриття шкіл. Є купа запитань, які не можемо поставити урядовцям іншим способом, тому й вимагаємо Дня уряду.

У сесійній залі будуть присутні лише декілька депутатів від опозиції. Я, наприклад, буду відсутній, бо в цей день проходитиме сесія ПАРЄ. Але свою картку нікому не залишу.

Арсеній ЯЦЕНЮК, «НУ—НС»:

— Об’єднана опозиція «Батьківщина» вимагає від уряду і Президента протягом трьох тижнів відзвітувати в парламенті про соціально-економічний стан країни і доповісти, як буде виконуватися держбюджет до кінця поточного року в умовах зростання його дефіциту та виконуватимуться зобов’язання перед бюджетниками. Але уряд уникає відповіді на чіткі запитання, що відбувається в українській економіці. Верховна Рада України фактично припинила свою роботу, тому що уряд не хоче приходити і відповідати на запитання про соціально-економічний стан країни.

Дефіцит державного бюджету України зріс утричі порівняно з аналогічним періодом минулого року — 16 мільярдів на противагу 5,1 мільярда в 2011 році. За інформацією Державного комітету статистики, в Україні відбулося падіння розміру середньої заробітної плати на 78 гривень. Загрозлива ситуація склалась і на валютному ринку. Окрім того, минулого тижня було зафіксовано падіння промислового виробництва на 5 відсотків порівняно з попереднім місяцем. Тож у нас склалась дуже сумна економічна картина.

За такого значного дефіциту в 16 мільярдів гривень незрозуміло, як уряд і Президент виконуватимуть зобов’язання і гаситимуть заборгованості перед бюджетниками, в першу чергу у зарплатах вчителям і лікарям.

Об’єднана опозиція вимагає від уряду назвати орієнтовний курс національної грошової одиниці на 2013 рік, адже в урядовому проекті державного бюджету курс закладено не було. Кабмін також має оголосити свій план відновлення промислового виробництва. Уряд зобов’язаний відзвітуватись із цих питань і пояснити, чому він, відмовившись від свого розрекламованого проекту державного бюджету, не запропонував іншого варіанта бачення розвитку України на 2013 рік.

Олександр ГОЛУБ, Комуністична партія:

— Не думаю, що під час пленарного засідання виникне політичне протистояння, адже всі основні теми вже озвучено і чогось нового і дратівливого не буде. Насамперед нас цікавитиме соціальна складова нового бюджету і, відповідно, пов’язані з цим законопроекти, а також виконання економічних зобов’язань урядом. І парламент, і уряд сьогодні працюють у передвиборному режимі, який відрізняється від звичайного пленарного тижня, але принципові підходи, яких ми дотримуватимемося, від цього не змінюються. Ми наполягатимемо на голосуванні тих питань, які стосуватимуться соціальних виплат, тарифів, контролю за цінами. Фракція КПУ внесла відповідні законопроекти. Усе залежатиме від того, чи вдасться на погоджувальній раді домовитися про внесення їх до порядку денного.