Голова всеукраїнської громадської організації «Комітет виборців України» Олександр Черненко під час прес-конференції, присвяченій аналізу передвиборної ситуації за місяць до перегонів, зазначив, що в автономії вона за числом і характером порушень мало чим відрізняється від інших регіонів країни, повідомляє офіційний сайт КВУ.
«Мабуть, єдине, чим нині виокремлюється Крим із загального контексту, — це ситуацією, що склалася на другому виборчому окрузі, де у встановлені терміни не було сформовано дільничні виборчі комісії. Це грубе порушення законодавства, аналогів якому ми поки що в Україні не зафіксували», — заявив О. Черненко.
Розповідаючи про основні тенденції, експерти КВУ зазначили, що у сфері застосування чорних піар-технологій, крім листівок без вихідних даних і газет-двійників, з’явилась нова технологія, згідно з якою технічних кандидатів стали використовувати не лише під формування лояльних виборчих комісій, а й у якості інформаційних кілерів для основних політичних опонентів.
Крім того, виділивши наявність певної кількості фактів застосування адміністративного ресурсу, в Комітеті виборців також відзначили значне число повідомлень про адмінресурс, що базуються на недостовірній, а часто і свідомо перекрученій інформації.
Серед інших порушень, зафіксованих КВУ в Криму, учасники прес-конференції акцентували увагу на випадках непрямого підкупу виборців, які є порушенням законодавства про вибори. У зв’язку з цим О. Черненко закликав усіх суб’єктів виборчого процесу не закривати очі на такі злочини, а звертатися до правоохоронних органів, а також громадських організацій, які здатні забезпечити громадянський контроль за усуненням порушень.