Законопроект про забезпечення права на освіту осіб, які проживають на території проведення антитерористичної операції або переселилися з неї під час її проведення, вчора обговорювали новообрані народні депутати, представники уряду та вищих навчальних закладів.
Зокрема, міністр освіти і науки Сергій Квіт зазначив: згідно із законопроектом викладачі, які станом на 1 вересня не переїхали зі своїми вузами в інші регіони, вважаються звільненими.
Також він наголосив, що студенти, котрі вимушено переселилися з Донецької і Луганської областей та мають статус тимчасово допущених до занять, мають до 12 грудня написати заяви і вказати, в якому вузі вони хочуть навчатися.
За словами міністра, з наступного семестру студентам-переселенцям бюджетної форми навчання буде забезпечено фінансування, а в контрактників оплата залишиться такою, як була у вузах Донбасу, незважаючи на те, що їх навчання за спеціальністю, приміром, в Києві коштує дорожче.
Також Сергій Квіт розповів, що міністерство розроблятиме механізми для отримання випускниками шкіл та університетів, котрі не можуть залишити територію Донбасу, атестатів і дипломів українських навчальних закладів. Це, вважає він, може бути екстерна, дистанційні форми навчання.
У свою чергу новообраний народний депутат від «Народного фронту» Лілія Гриневич вважає, що в цьому законопроекті треба визначити, яким чином фінансуватиметься система освіти. «На сьогодні 11 вишів, які підпорядковані профільному міністерству, виведені з Донбасу. Вони розвиваються за рахунок внутрішніх резервів. Тому Міністерству фінансів потрібно виробити фінансову частину, щоб цей закон міг працювати», — зазначила вона.
Також, за її словами, внести зміни до законодавства щодо перевезення через нашу митницю можливої матеріально-технічної допомоги для вишів і наукових установ. «Попередні переговори з міжнародними партнерами свідчать про те, що вони готові надати додаткову комп’ютерну техніку для університетів. Якщо ми не внесемо зміни в законодавство, то на митниці зустрінемося з проблемою завезення таких вантажів», — сказала 
Л. Гриневич.
Ректор Донецького національного університету Роман Гринюк розповів, що його виш переїхав у Вінницю. «Нам виділили два навчальні корпуси, є достатня кількість студентів, викладачів, професорів, доцентів, котрі переїхали разом із навчальним закладом. Але для того, щоб почати навчальний процес, нам потрібно оновити матеріально-технічну базу, адже комп’ютерна техніка, література тощо залишилися в Донецьку і забрати це неможливо. Крім того, держава не в змозі відновити матеріальну базу, яка була в Донецьку. Тому для вирішення цього питання треба внести зміни до чинного законодавства», — сказав він. 
Також, за його словами, у студентів є проблема з поновленням документів про освіту. «Усі документи і архіви залишилися на окупованій території. Постає питання про видачу дублікатів. Якщо це в фінансовому плані повністю буде покладено на навчальні заклади, то ми цю проблему не розв’яжемо. Виготовлення дублікатів документів про освіту, які залишилися в зоні АТО або були втрачені, треба здійснювати безплатно і подумати над джерелом фінансування», — зазначив Р. Гринюк.
Цифра
30 тисяч дітей із Донецької та Луганської областей пішли в школи інших регіонів України. 
5 538 студентів із Донбасу почали навчатися цього року поза межами свого регіону. Також 14 вищих навчальних закладів перемістилися в інші області країни.