Підготовча депутатська група обговорила принципи розсадки народних обранців у сесійній залі та формування парламентських комітетів, процедуру відкриття першої сесії та інші організаційні питання, пов’язані з проведенням першого пленарного засідання Верховної Ради України восьмого скликання.
У тимчасовій президії будуть представники шістьох політичних сил
Керівник підготовчої групи Володимир Гройсман (на знімку) (Блок Петра Порошенка) на початку засідання повідомив, що новообрані депутати вже визначили, що в тимчасовій президії, яка вестиме сесію до обрання керівництва парламенту, буде шість представників політичних сил — переможців парламентських виборів. 
Окрім того, на чергове засідання підготовчої групи було винесено проект порядку денного першої сесії, тобто які питання і в якій послідовності розглядатимуть одразу після відкриття сесії. А також технічні питання — проживання народних депутатів, розселення їх у готелях. До того ж В. Гройсман  закликав колег «бути дуже стриманими» у цьому питанні. Після вступного слова В. Гройсмана представникам ЗМІ «подякували за роботу» і попросили покинути залу засідань підготовчої групи.
Розміщення депутатів
На розсуд підготовчої групи було запропоновано п’ять варіантів розсадки депутатів у сесійній залі. Або депутати розміщуватимуться у сесійній залі секторально — як, скажімо, в Європейському парламенті чи в парламенті багатьох європейських країн — правий сектор, центр, лівий сектор чи сегментарно. Секторально пропонується розмістити депутатів так: справа наліво — Блок Петра Порошенка, «Народний фронт», «Батьківщина», Радикальна партія, «Самопоміч». «Батьківщина» хоче сидіти на своїх старих місцях — у правому центральному секторі. Опозиційний блок хоче залишитися на місцях Партії регіонів — останні ряди лівого сектору. На місцях комуністів, вочевидь, сидітимуть позафракційні.
Розподіл комітетів
Нині ще узгоджуються і принципи розподілу парламентських комітетів. Нова парламентська більшість пропонує, щоб спочатку обрала посади голів комітетів найбільша за чисельністю депутатська фракція, потім — друга за чисельністю фракція і т. д. Комітет із питань свободи слова більшість готова віддати опозиції. «Тут питань жодних немає», — зауважив представник «Батьківщини» у підготовчій групі Сергій Соболєв. Однак щодо бюджетного комітету, то парламентська більшість пішла на принцип, а нинішня опозиція (до якої себе вже зарахував Опозиційний блок) наступила на власні «граблі». Адже у парламенті сьомого скликання саме Партія регіонів, напевно, думаючи, що вони будуть вічно при владі, домоглася, щоб бюджетний комітет відійшов від опозиції до провладної більшості (у Верховній Раді сьомого скликання бюджетний комітет очолював представник Партії регіонів Євгеній Гєллєр).
«Тепер ми підемо за тією схемою, яку вони ж запропонували, — стверджує С. Соболєв. — Комітети ділитимуть не за квотами, а за пріоритетністю — бюджетний, фінансовий, правовий, судочинства і т. д.». Великої «боротьби» за регламентний комітет нині не спостерігається. Це пояснюють тим, що депутатську недоторканність може бути обмежено, а відтак регламентний комітет втратить своє «козирне» значення і стане «рядовим». Окрім того, вирішено збільшити кількість парламентських комітетів: із транспортного комітету виокремили в окремий комітет із питань інформатики та інформатизації, а також розділили комітети з питань правоохоронної діяльності та боротьби з корупцією.
Складання присяги
Здається, нарешті вдалося знайти порозуміння щодо процедури складання присяги народними депутатами. За Конституцією зачитувати текст присяги на відкритті першої сесії має найстаріший за віком народний депутат. У новому парламенті це знову буде Юхим Звягільський, котрий обрався депутатом уже восьмий раз. 
Часу на розкачування немає
Керівник підготовчої групи Володимир Гройсман на брифінгу після засідання повідомив, що члени робочої групи домовилися, що всі народні депутати водночас у сесійній залі зачитають присягу зі своїх місць, у тому числі й найстарший за віком обранець, і на трибуну не виходитиме ніхто. Першим проголосить присягу найстаріший парламентарій, а за ним — усі інші. Голова підготовчої групи наголосив, що таке рішення було прийнято консолідовано. «Це є дуже символічно, що присягу зачитає кожен із 421 народного депутата України», — додав Гройсман. Відкриє першу сесію Верховної Ради України восьмого скликання Голова Верховної Ради сьомого скликання Олександр Турчинов. Після приведення до присяги новообраних депутатів парламенту, до обрання керівництва парламенту вестиме сесію голова підготовчої депутатської групи та члени тимчасової президії.
Пропозицію щодо Прем’єр-міністра України внесе Президент після формування коаліції. Далі буде формування складу Кабінету Міністрів. «Ми робимо все, щоб ці питання не затягувати, оскільки країна очікує на важливі рішення. Немає часу на те, щоб довго розкачуватися», — сказав Гройсман.
.Домовленості за зачиненими дверима
Кандидатури на посади Голови Верховної Ради та його заступників на рівні підготовчої групи не обговорюються, оскільки це питання домовленостей між політичними силами, і не лише у рамках коаліції. Посада глави парламенту за Регламентом не є такою, яку висуває коаліція. Однак навіть у межах парламентської більшості лунають певні побоювання: «Але хотілося б, щоб, не дай Боже, у ході цих переговорів не вийшли на принцип, що переможцю дозволено все, коли більшість нехтуватиме і голосами опозиції, і тих, хто голосував за закони «16 січня», — сказав кандидат у народні депутати від «Батьківщини» Сергій Соболєв. — Хотілося б, щоб на таку безпринциповість не пішли».
Опозиція вимагає контроль за владою
Представник Опозиційного блоку в підготовчій групі Сергій Льовочкін  наголосив: опозиція наполягає, щоб їй було віддано всі парламентські комітети, які мають контрольні функції. «Ми наполягаємо на збереженні контролю над владою, — наголосив Льовочкін. — Зараз ми працюємо над тим, щоб у парламенті не було квотного розподілу комітетів залежно від кількості депутатів у фракціях. Опозиція вимагає всі комітети, які дозволять контролювати нам дії влади».
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
Олег Ляшко, Віталій Хомутиннік, Володимир Литвин.