Напередодні засідання Конституційної Асамблеї у Харкові в Національній академії правових наук України зібралися відомі вчені-конституціоналісти України і Росії, щоб провести науково-професійну дискусію за круглим столом з актуальних для конституційної модернізації питань «Конституційно-правові механізми забезпечення народовладдя». Міжнародна зустріч була організована НУ «Юридична академія України імені Я. Мудрого», Харківською облдержадміністрацією, Національною академією правових наук України і Комісією з питань здійснення народовладдя Конституційної Асамблеї. Так вийшло, що всі члени цієї комісії та наукові експерти після обговорення доповіді її голови, професора Анатолія Селіванова, взяли активну участь у роботі круглого столу. Адже проблем у реалізації конституційних положень нагромадилося вдосталь, а вихід на реальність — «живу Конституцію» — турбує сьогодні все суспільство.

Активно залучилися до дискусії і гостро поставили питання «що є влада і народ», яким має бути парламентаризм у Росії завідувачі кафедр конституційного права Московської юридичної академії проф. Володимир Фадєєв і Академії правосуддя РФ проф. Лідія Нудненко. Всі учасники, прослухавши їхні доповіді, гаряче дискутували: яким має бути «народовладдя», конституційний лад, як розширити і залучити народні маси до демократичних процесів в Україні і Росії. Секретар комісії — доктор юридичних наук Юрій Барабаш висвітлив реальний стан демократичної основи конституційного ладу і в порівняльному аналізі висловив цікаві міркування в цьому плані. Всі, хто виступав по темі круглого столу, підкреслювали дійсну користь для науки і практики конституційної модернізації саме проведення дискусій у такому форматі круглих столів.

Підбиваючи підсумки, проректор Академії проф. Анатолій Гетьман привітав вихід спільних наукових збірників учених-конституціоналістів Росії і України, присвячених їх конституційному розвитку та основам народовладдя. Заступник голови облдержадміністрації Олег Анпілогов символічно назвав проблеми круглого столу вищим рівнем праворозуміння, яке збагачується новими ідеями вчених, і такими, що мають глибокий практичний зміст.

Тетяна СЛІНЬКО, доцент НУ «Юридична академія України іменія. Мудрого».

Обговорення доповіді голови Комісії з питань здійснення народовладдя проф. Анатолія Селіванова; (далі — зліва направо): академік Олександр Петришин, російські професори Володимир Фадєєв, Лідія Нудненко, академік Анатолій Гетьман, заступник голови Харківської облдержадміністрації Олег Анпілогов, секретар комісії, д. ю. н. Юрій Барабаш та інші учасники круглого столу.

Фото автора.