Таку пораду дав українцям президент асоціації «Дніпровський банківський союз» Володимир Косюга на прес-конференції в медіа-центрі «Днепр Пост». Тиждень тому ми пережили масовий психоз, пов’язаний з підвищенням курсу долара. Нібито нічого страшного не сталося: валютний ринок незабаром наситився і курс стабілізувався на тих само позначках, що й раніше. Чому ж нас постійно штормить?

Та тому що Україна продовжує залежати від імпорту, вважає Володимир Косюга. А коли відбувається значне споживання іноземного товару, а країна не здатна згенерувати потрібний обсяг валюти, то, відповідно, її курс зростає.

Наступна тенденція — це надлишок ліквідності валюти. Саме цей фактор, швидше за все, і спрацював, коли минулого тижня Національний банк і Міністерство економіки забезпечили вливання грошей на ринок. Грошова маса через кредитний мультиплікатор та інші інструменти була конвертована в іноземну валюту. З якою метою це було зроблено, експерти не розуміють. Але припускають, що великий обсяг валюти необхідний був для зовнішньоекономічних контрактів (або для виборів?).

Факт залишається фактом: одночасно на ринку з’явився великий обсяг валюти, відповідно, на неї підвищився ажіотажний попит. І одразу, реагуючи на попит, зросла ціна. Населення піддалося паніці, вибудувалися черги в банки. У підсумку людина, яка купила долар по 8,25—8,30, нині може його здати максимум за 8,16. Про цю ситуацію попереджали експерти.

Щодо макроекономічних прогнозів, то Володимир Косюга вважає, що, безумовно, в країні існує певне економічне напруження. Грошові ринки перебувають у нестабільній ситуації. Постійно відбувається переливання ресурсів з однієї економічної зони в іншу.

А зовнішні тенденції, які складаються у світі, такі, що споживання товарів падає. Заходи, яких вживає світове економічне співтовариство, не дають належного результату. Домогосподарства перестали споживати продукцію у тому обсязі, в якому споживали її раніше. Тому емісії долара, євро, гривні або рубля нічого не дають.

Незважаючи на це, очікувати великого падіння гривні, вважає експерт, не варто. А на запитання, у чому зберігати свої заощадження, відповів так: «Діліть ризики навпіл». Поточні витрати потребують наявності національної валюти, довгострокові заощадження варто перевести в іноземну. За бажання, іноземний портфель також варто поділити на євро і долар.