Президент України Віктор Янукович взяв участь в урочистих зборах із нагоди 20-річчя створення Асоціації міст України. Глава держави відзначив вагомий внесок АМУ в формуванні конституційних основ та законодавчої бази місцевого самоврядування. Керманич привітав асоціацію з ювілеєм та вручив її представникам державні нагороди.
В. Янукович запросив Асоціацію міст до активної участі в розробці нового законодавства щодо розвитку самоврядування в нашій державі. «Від вашої активності в цьому процесі залежить якість тих рішень, що прийматимуться на державному рівні, їх своєчасність та адекватність реальним умовам, у яких здійснюється реформа системи територіальної організації влади в Україні», — наголосив він.
Водночас глава держави зауважив, що в країні мають бути створені максимально сприятливі умови для участі громадськості в управлінні територіями — в тому числі, через органи самоорганізації населення. «Люди мають стати партнерами держави в реформуванні», — підкреслив він.
Віктор Янукович також наголосив, що стратегія реформи місцевого самоврядування має бути продуманою і зваженою, узгодженою з іншими структурними реформами в державі — і, безперечно, готуватися за обов’язкової участі місцевих громад. У цьому контексті він відзначив важливість ретельного вивчення громадської думки, врахування соціально-психологічних ризиків, ведення ефективної роз’яснювальної роботи.
В основі реформи місцевого самоврядування, переконаний Президент, має лежати чесний і об’єктивний аналіз проблем, реалістична постановка цілей та визначення необхідних ресурсів на кожному етапі.
Власне, коло цих проблем було окреслено напередодні під час «Дня діалогу» між представниками центральних органів державної влади та місцевого самоврядування. У заході взяли участь близько 400 міських голів з усіх областей України, керівники органів місцевого самоврядування, народні депутати, міністри, експерти, науковці. На двох пленарних сесіях та п’яти тематичних засіданнях міські голови спільно з представниками органів державної влади обговорили проблеми, які нині найбільше турбують місцеве самоврядування: зокрема, бюджетне забезпечення реалізації повноважень самоврядних органів, проблеми житлово-комунального господарства та енергозабезпечення територіальних громад, престижність служби в органах місцевого самоврядування, земельні відносини, реалізацію нового антикорупційного законодавства та законодавства про забезпечення доступу до публічної інформації. Захід відбувся у рамках спільного з Агентством США з міжнародного розвитку (USAІD) проекту «Ініціатива захисту прав та представлення інтересів місцевого самоврядування в Україні (ДІАЛОГ)».
Президент АМУ дніпропетровський міський голова Іван Куліченко, відкриваючи зібрання, одразу повідомив приголомшливу новину: в усіх регіонах країни, без винятку, у листопаді—грудні не буде чим виплачувати зарплати бюджетникам. За його словами, перед усіма областями наразі постали спільні проблеми — компенсації виплат зарплати, сплата Казначейством за виконані роботи, безліч невирішених питань у зв’язку з початком опалювального сезону тощо. Саме тому Асоціація міст України підготувала звернення до Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів із вимогою вирішити найбільш назрілі питання у сфері місцевого самоврядування, місцевих бюджетів та місцевих фінансів, управління земельними ресурсами та містобудування, енергозабезпечення та енергозаощадження, а також правового регулювання діяльності самоврядних органів.
Перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський запевнив, що уряд знає про проблеми регіонів. Однак нині немає належної комунікації з представниками самоврядування. Тож, на його погляд, повинен бути спеціальний орган виконавчої влади.
Голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Олександр Омельченко зауважив, що комітет завжди з увагою ставиться до пропозицій асоціації до законодавчих актів і сподівається, що надійде багато слушних зауважень від представників самоврядування і до проекту держбюджету-2013 та до законодавчих актів, спрямованих на проведення реформ і децентралізації влади.
Учасники дискусії зазначали, що проблеми як у великих міст, так і маленьких містечок майже ті ж самі — як фінансово забезпечити делеговані повноваження. Ініціатива є, прав начебто достатньо, а можливостей для реалізації планів і завдань — бракує. Фактично регіони нині опинилися у такій ситуації: що більше заробляють, то більше їм доводиться віддавати до центру. А що менше заробляють — то більше шансів отримати державні дотації.
Під час засідання також було підписано угоди про співробітництво між АМУ та Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі і Українською лігою сприяння розвитку паліативної та хоспісної допомоги.
* * *
Учора Президент України Віктор Янукович вшанував пам’ять жертв Бабиного Яру. Глава держави поклав квіти до пам’ятника в Національному історико-меморіальному заповіднику «Бабин Яр» у Києві.
У церемонії також взяли участь представники влади, духовенства, громадськості.
Фото Олександра КЛИМЕНКА.
28 вересня 2012 р. Президент України Віктор Янукович взяв участь в урочистих зборах з нагоди 20-річчя створення Асоціації міст України.