Сьогодні в столичному парку імені Т. Шевченка відбудеться акція до Всесвітнього дня серця, який відзначатимуть завтра. Її організатори — волонтерський рух «Академія здорових сердець» — обіцяють встановити рекорд України. Прямо посеред парку вони влаштують інсталяцію «Дерево сердець України», яке прикрасять паперовими сердечками. На кожному з них буде вказано тиск учасників акції, а також їхніх партнерів з регіонів. На синіх папірцях писатимуть нормальний тиск, на червоних — високий. У такий спосіб волонтери хочуть привернути увагу до зростаючої загрози серцево-судинних захворювань, які лікарі називають тихими вбивцями. Сьогодні дві третини українців помирають саме від цих недуг.
Проте найбільше медиків турбує те, що ці хвороби помолодшали. Якщо раніше вважалося, що гіпертонія — це проблема людей старшого віку, то тепер ситуація змінилася. «Все частіше на підвищений артеріальний тиск скаржиться молодь 18—20 років, — розповів лікар-кардіолог, сімейний лікар Михайло Пугач. — Та загальна картина поки незрозуміла, бо молоді люди здебільшого зневажливо ставляться до свого здоров’я. Ну, підвищився тиск, мовляв, нічого страшного, мине час — понизиться. Потрібно пояснювати наскільки це небезпечно». Водночас про те, що ситуація загрозлива, за словами кардіохірурга Лідії Лібової, свідчить зростаюча кількість інвалідизації людей молодого віку через серцево-судинні захворювання.
До речі, лікування цих недуг надзвичайно дороге. Зокрема, як повідомила представник добровільної страхової медицини Оксана Гончарко, інфаркт чи інсульт може обійтися навіть у 100 і більше тисяч гривень, що далеко не всім пацієнтам по кишені. Тому лікарі та страховики погоджуються з тим, що профілактика й приємніша, і дешевша.
Головне в боротьбі з гіпертонією — вести здоровий спосіб життя: правильно харчуватися, багато рухатися, займатися спортом. Тим людям, у родині яких є випадки серцево-судинних захворювань, слід бути особливо уважними — частіше вимірювати тиск, за перших ознаках хвороби звертатися до спеціаліста, радить Михайло Пугач. А загалом, лікарі вважають, що в кожній сім’ї окрім термометра, має бути й тонометр. Адже головний біль — це одна з ознак негараздів з тиском. У такій ситуації можливість швидко його визначити, часом, може навіть урятувати життя.