Сьогодні на Андріївському узвозі знову мітингуватимуть. Щоправда, цього разу, на щастя, не йтиметься про чергову незаконну забудову історичної вулиці. Натомість за транспаранти та гучномовці візьмуться тамтешні митці та підприємці. Вони переконують: після травневого розпорядження КМДА про організацію постійно діючої виставки-ярмарку на Андріївському узвозі працювати їм стало значно складніше. А тому вимагають цей документ якщо не повністю скасувати, то принаймні переписати. Про проблемні нюанси ведення бізнесу на «українському Монмартрі» говорили учора на прес-конференції у столиці.
Найбільше запитань у підприємців з Андріївського узвозу, які зібралися на мітинг, до авторів уже згадуваного розпорядження КМДА. У ньому столичні чиновники прописали таке: головне управління внутрішньої торгівлі надалі залучатиме художників, майстрів та підприємців до організації та здійснення торгівлі на вулиці лише за пропозиціями органу самоорганізації населення (ОСН) «Вуличний комітет «Андріївський узвіз». Після цього, переконують підприємці, керівництво ОСН почало схиляти їх до сплати добровільно-примусових благодійних внесків у сумі 1200 гривень на рік. Учасники прес-конференції не приховують: частина підприємців погодилися на нові умови ведення торгівлі. На адреси ж тих, хто відмовився, нібито почали лунати погрози, на кшталт «якщо не заплатите — не зможете торгувати на узвозі». Та найголовніше те, що навіть після сплати цього внеску, люди не отримують передбачених законодавством необхідних дозвільних документів на ведення торгівлі.
Тим часом, платити за право здійснювати свою діяльність люди в принципі не проти. Єдина вимога — співпраця напряму із владою. Щоб усі кошти вони сплачували до міського бюджету, минаючи посередників, як-то будь-які самоорганізації населення та благодійні фонди. Із відповідним зверненням «бізнесмени» із Андріївського звернулися до голови КМДА. Якщо їхню думку буде враховано, обіцяють навіть за власний рахунок упорядкувати свої робочі місця та оформити їх у стилі, який би відповідав історичному та культурному значенню узвозу.