Днями Україну відвідала делегація Комітету з питань освіти, науки та прав людини Сенату Чеської Республіки, яку представляли сенатори Їржі Оберфалзер, Мілош Яначко, Гана Доуповцова та Карел Капоун. У рамках візиту — і поїздка до Ужгорода, де гостей зустрічав голова Закарпатської ОДА Олександр Ледида.
— Сьогодні розглядаємо питання доцільності відкриття консульства в Ужгороді, — заявив на зустрічі Генконсул Чеської Республіки в місті Львові Давид Павлита. — Поки не маю точної інформації щодо часових рамок та місця розташування, але можу запевнити, що це питання обговорюється на найвищому рівні...
Варто зауважити, що між Закарпаттям і Чехією — довготривалі всебічні дружні зв’язки й спільна історія. Насамперед слід відмітити, що з 1919-го по 1939 роки Закарпатський край на правах автономії входив до складу Чехословацької Республіки. А по-друге, нині тисячі закарпатців-заробітчан трудяться в сусідів, переважно в будівельній та комунальній галузях.
Крім того, Чехія посідає одинадцяте місце за обсягами прямих іноземних інвестицій в економіку Закарпаття. У найзахіднішій області України працює понад шість десятків спільних українсько-чеських підприємств. В Ужгороді проживає понад триста громадян Чеської Республіки, натомість лише в самій Празі постійно мешкають, навчаються та працюють у різних сферах тисячі закарпатців різних поколінь.
Співпраця чеського сенату із Закарпаттям зосереджена у сфері обміну досвідом та освітніх проектах. Наразі вивчати економічний досвід братньої слов’янської країни готові 25 підприємців області, а три десятки закарпатських шкіл хочуть співпрацювати з чеськими колегами. Варто додати, що в рамках програми співробітництва Закарпатської області та краю Височина Чеської Республіки за спільними проектами в поточному році для навчальних закладів області виділено мільйон гривень з обласного бюджету й таку саму суму співфінансує чеський край. Ці кошти спрямовують на завершення ремонту шкіл і дитсадків у кількох районах Закарпаття.
Одне слово, такі жваві й різнобічні відносини давно спонукали до відкриття в Ужгороді чеського консульства. І обласна влада готова надати необхідну допомогу, зокрема, щодо визначення зручного місця розташування майбутньої дипустанови.