У Луцьку в підземеллі Хресто-Воздвиженської церкви відкрито для відвідувань відновлений старовинний некрополь (крипту). Торік поруч, у будівлі XVІІ століття, було відкрито музей Луцького православного братства. Ще однією подією запам’ятається минулий четвер для жителів міста: на музейній стіні на вулиці Йова Кондзелевича було освячено пам’ятну дошку на честь першої віддрукованої в Луцьку 1628 року книги «Лямент».
Усі ці події пов’язані з однією людиною: депутатом Верховної Ради першого скликання, головою Волинського крайового братства Андрія Первозваного, журналістом Андрієм Бондарчуком. Саме завдяки його ініціативі та коштам комплекс Хресто-Воздвиженської церкви став своєрідним культурним і краєзнавчим центром Луцька.
Понад двісті років крипта була закрита для відвідувачів. Велика пожежа 1803 року зруйнувала соборний Хресто-Воздвиженський храм. 1890-го було реставровано вівтарну частину церкви. Тим часом вільний доступ до підземного некрополю призвів до його руйнації і занепаду. Так було донині.
Щоб уявити масштаб виконаних робіт, скажемо, що спеціалісти «Укрпроектреставрації» оцінювали їх у 2,3 мільйона гривень. Виконано ж усе руками ентузіастів і за кошти жертводавців і, насамперед, самого Андрія Бондарчука. Ситуація ускладнювалася тим, що потрібно було проводити водовідведення, встановлювати дренажні насоси тощо. Лише 50 тисяч гривень було виділено з обласного бюджету. Сьогодні всі роботи вже позаду. Крипта має вигляд навіть кращий, ніж під час її будівництва. Приміщення сухе, добре вентильоване, у міру освітлене, підлога покрита гранітною плиткою, має зручний вхід до підземної галереї. На кам’яних підвищеннях стоять чотирнадцять трун зі скляними кришками із фрагментами останків членів Хресто-Воздвиженського братства. Тут знайшли вічний спочинок 49 колишніх найпочесніших громадян Луцька та Волині.
Луцьк.
На знімку: братський Хресто-Воздвиженський храм у Луцьку.
Фото автора.