Європейська мережа організацій з моніторингу виборів (ENEMO) вже помітила проблеми і маніпуляції на виборах. Про це в ефірі «5 каналу» повідомив керівник місії Пітер Новотні.
«Окружні виборчі комісії, ми нині можемо бачити, відкриті для наглядачів, але не весь час. У них є закриті сесії, коли вони вирішують усі питання. І також є відкриті, але вони дуже формальні, вони просто показують наглядачам, журналістам і партіям результати», — зазначив він.
Порушення спостерігачі помітили і в самій виборчій кампанії: використання адміністративного ресурсу, купівля голосів. «Ми бачимо, що закон про вибори не дає ефективних важелів, як працювати з тими кандидатами, які порушують закон. І вони отримують лише попередження», — заявив П. Новотні.
Що ж стосується використання відеокамер під час волевиявлення, то, на думку спостерігача, якщо на дільницях використовувати камери, то на них треба також записувати й процес підрахунку голосів.
«Використання відеокамер — це новий крок, і він може викликати також деякі негативні моменти, якщо не поклопотатися про конфіденційність голосування, не подбати про те, щоб усі камери функціонували», — зазначив П. Новотні.