У зв’язку з тим, що 4 квітня 2012 року Конституційний Суд України визнав неконституційними деякі положення виборчого закону, виникла прогалина в законодавчому врегулюванні організаційно-правового механізму забезпечення реалізації права голосу в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі виборцями—громадянами України, які проживають чи на день голосування перебувають за межами України, а також порядку врахування волевиявлення таких виборців під час встановлення результатів парламентських виборів. На сьогодні це питання залишається неврегульованим. Отже, за відсутності підстав для врахування підсумків голосування на закордонних виборчих дільницях окружними виборчими комісіями саме Центральна виборча комісія, а не будь-який інший державний орган, зобов’язана вчинити дії та ухвалити рішення, спрямовані на забезпечення реалізації та захисту конституційних виборчих прав громадян України, які візьмуть участь у голосуванні на закордонних виборчих дільницях. Відтак ЦВК під час чергового засідання своєю постановою встановила порядок урахування результатів волевиявлення зазначеної категорії виборців.
Водночас визначено Порядок передачі протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на закордонних виборчих дільницях у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі та повідомлень про їх зміст до Центральної виборчої комісії на виборах народних депутатів України 28 жовтня 2012 року, а також форму протоколу ЦВК про підсумки голосування на зазначених дільницях.
Розглянувши відповідні подання депутатських фракцій у Верховній Раді — Партії регіонів, «БЮТ-«Батьківщина», «Наша Україна—Народна самооборона», — а також політичної партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» та Міністерства закордонних справ України, ЦВК утворила дільничні виборчі комісії з виборів народних депутатів України 116 закордонних виборчих дільниць, повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату Центральної виборчої комісії.