Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк привітав учасників засідання Парламентської асамблеї Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи (ЦЄІ) «Удосконалення транспортної інфраструктури як ефективний інструмент активізації взаємодії країн ЦЄІ.Законодавче забезпечення: досвід, співпраця, виклики, проблеми».

Шановний пане Голово,

Шановні парламентарії держав-учасниць

Центральноєвропейської ініціативи,

Шановні пані та панове,

Дорогі друзі,

Дозвольте мені від імені Верховної Ради, як Парламенту держави, головуючої в Центральноєвропейській ініціативі, привітати всіх вас в Україні.

Як форум регіонального співробітництва, який об’єднує 18 держав Центральної, Південно-Східної та Східної Європи, ЦЄІ давно стала для всіх нас надійною платформою обміну досвідом й об’єднання зусиль у справі демократичного будівництва.

Україна вперше головує в Центральноєвропейській ініціативі і з повною відповідальністю ставиться до цієї місії.

Те, що ваш поважний форум відбувається в Києві, особливо напередодні проведення в нашій країні парламентських виборів, є важливою подією і для нас, українських депутатів, і для всієї нашої держави. На мою думку, це є символічним і підкреслює активну роль нашої країни як європейської держави у справі розвитку регіонального співробітництва й утвердження демократії.

Парламентський вимір ЦЄІ, поряд із урядовим та бізнесовим вимірами, є одним із трьох китів, на яких базується ця організація. Адже ефективне планування діяльності та реалізація намічених планів ЦЄІ неможливі без законодавчого забезпечення, ініціативної творчості парламентаріїв усіх держав, що входять до цієї поважної організації.

Беручи участь у міжпарламентському співробітництві в рамках ЦЄІ, Верховна Рада України прагне відігравати в діяльності Організації якнайактивнішу роль.

У цьому зв’язку хотів би окремо відзначити діяльність трьох загальних комітетів Парламентського виміру — з питань політичних та внутрішніх справ, економіки та культури. Члени Постійної делегації Верховної Ради України у ПВ ЦЄІ на постійній основі беруть активну участь у роботі кожного із цих комітетів.

Пані та панове,

Налагодження в рамках ЦЄІ конструктивних відносин між парламентами її країн-учасниць є одним з головних завдань Парламентського виміру.

Хотів би підкреслити важливість євроінтеграційної складової такого співробітництва. У цьому плані особливу увагу слід приділити розвиткові горизонтальних зв’язків між парламентами держав-членів і нечленів Євросоюзу. Адже 18 держав ЦЄІ за цією ознакою діляться рівно навпіл.

Зокрема, було б корисним проводити виїзні сесії профільних комітетів Парламентського виміру з метою обміну інтеграційним досвідом та вивчення передової парламентської практики. Такі засідання могли б започаткувати депутатські ініціативи з конкретних галузевих питань, що становлять інтерес для всіх країн-учасниць.

Сьогодні також важливо посилити взаємодію між Парламентським та Урядовим вимірами ЦЄІ. Це особливо актуально з огляду на підготовку наступного трирічного Плану дій Ініціативи на 2013-2015 рр.

Шановні колеги,

Рік українського головування в ЦЄІ добігає кінця. Вірю, що це був успішний рік і для України, і для всіх нас.

Хочу щиро подякувати національним делегаціям за активну участь та співробітництво, що сприяло досягненню цілей нашого головування.

Користуюся нагодою, щоб відзначити важливу політичну роль та організаційну підтримку, надану з боку МЗС України з метою забезпечення ефективного головування України у Парламентському вимірі ЦЄІ.

Хотів би також запевнити у повній готовності Верховної Ради України активно співпрацювати у рамках парламентської «Трійки» ЦЄІ у наступному році і побажати нашим колегам з Угорщини, яка переймає головування, наснаги та успіхів у цій відповідальній справі.

Бажаю вашому шановному форумові плідної роботи та вагомих результатів.

Дякую за увагу.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.