Учора відбувся семінар «Досвід роботи апаратів парламентів країн Східної Європи та СНД», що його організували апарат Верховної Ради, Програма сприяння парламенту ІІ та Вестмінстерська фундація за демократію. А перед цим працівники секретаріатів комітетів та структурних підрозділів апарату, які відвідали інші держави, ознайомили присутніх з роботою парламентів країн Східної Європи та СНД.

Зокрема, консультант секретаріату парламентського Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради Олена Літусова-Пономаренко, яка побувала у Литві, розповіла, що там, окрім Уповноваженого з прав людини, функціонує й Уповноважений з рівних можливостей. Омбудсмен працює з 1999 року, є незалежною інституцією, підзвітною парламенту та однією з ключових у системі забезпечення гендерної рівності. Уповноважений розслідує індивідуальні скарги з гендерної дискримінації та сексуальних домагань, надає рекомендації та пропозиції парламенту, урядовим інституціям щодо пріоритетів політики гендерної рівності. Також Омбудсмен контролює ЗМІ, щоб вони не розміщували дискримінаційну рекламу, та може брати участь як спостерігач під час працевлаштування та вступних іспитів у навчальних закладах. Крім того, повідомила вона, законодавство Литви передбачає кримінальну відповідальність за сексуальні домагання, але на практиці справ порушуються мало.

Головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Олена Козієвська, відвідавши Польщу, зауважила, що в їхньому парламенті достатньо ефективно працює електронний обіг документів, який дає змогу скорочувати час і бюджетні витрати на папір.

Заступник директора Програми сприяння парламенту ІІ Едуард Рахімкулов презентував результати опитування народних депутатів шостого скликання щодо діяльності апарату Верховної Ради. Опитано 106 парламентаріїв. На запитання, чи має парламент достатню кількість кваліфікованих професійних кадрів, понад дві третини народних обранців відповіли позитивно. Тільки 28,3% респондентів зазначили, що Верховній Раді бракує кваліфікованих працівників. Крім того, майже 70% опитаних переконані, що кваліфікованих працівників, які забезпечують законодавчу діяльність парламенту, в апараті більше половини. Водночас понад 10% респондентів вважають навпаки.

А на запитання про те, якби парламент отримав більше фінансування для оплати праці додаткового персоналу, яким підрозділам потрібно було б надати пріоритет, народні обранці відповіли, що це для них не головне. Половина з них переконані, що потрібно збільшити число працівників у секретаріатах комітетів. Третина респондентів спрямувала б додаткове фінансування на утримання помічників-консультантів народних депутатів.