У Верховній Раді відбулося засідання Парламентської асамблеї Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи (ПВ ЦЄІ) (на знімку). Участь у ньому взяли Перший заступник Голови Верховної Ради Адам Мартинюк, народні депутати, делегації 10 країн-членів ЦЄІ, представники Кабінету Міністрів та іноземних посольств. Тема, запропонована до обговорення: «Удосконалення транспортної інфраструктури як ефективний інструмент активізації взаємодії країн ЦЄІ. Законодавче забезпечення: досвід, співпраця, виклики, проблеми». Ця тема, на думку учасників засідання, є дуже важливою, адже розвиток транспортної інфраструктури — це одна з передумов вільного пересування людей і товарів. А гарна транспортна система — не розкіш, а необхідність.
«Центральноєвропейська ініціатива давно стала для нас надійною платформою для обміну досвідом, об`єднання зусиль у справі демократичного будівництва», — зауважив Перший заступник Голови Верховної Ради у вітальному слові (додається).
Водночас Президент України у вітальному слові, яке зачитав народний депутат, голова Парламентського виміру Центральноєвропейської ініціативи Валерій Камчатний, зауважив, що «участь у ЦЄІ наша держава розглядає як органічний компонент її євроінтеграційної політики». «Україна обрала європейську інтеграцію своїм ключовим зовнішньополітичним пріоритетом. Значну частину завдань на цьому шляху становить адаптація національного законодавства до норм і стандартів ЄС. У цьому контексті ефективна співпраця в рамках ПВ ЦЄІ має особливе значення для нашої держави», — наголосив глава держави.
У ході дискусії учасники Парламентської асамблеї ПВ ЦЄІ обмінялися думками та досвідом щодо удосконалення транспортної системи. Так, заступник міністра інфраструктури Володимир Корнієнко зауважив, що Україна відкрита для співробітництва з усіма країнами, і це обумовлено її географічним положенням.
За його словами, реформуванню транспортної системи уряд приділяє особливу увагу. Основоположним документом у цьому процесі стало прийняття урядом у жовтні 2010 року транспортної стратегії до 2020 року, якою визначені стратегічні орієнтири транспортного сектору економіки. «Треба зазначити, що стратегію розроблено у відповідності з проектом угоди про Асоціацію між Україною та ЄС», — зауважив урядовець. Крім того, парламент ухвалив низку законодавчих актів, зокрема, новий Повітряний кодекс.
Водночас поряд із позитивною тенденцією розвитку відносин між Україною та ЄС у галузі транспорту, за словами урядовця, залишаються не вирішеними деякі питання. Зокрема, надання нашій країні доступу на ринок транспортних послуг ЄС.
У свою чергу, заступник Генерального секретаря ЦЄІ Зоран Йованович розповів, що в рамках надання грантів країнам-членам Ініціативи було виділено два мільйони євро на виконання різних завдань у транспортному секторі. Не всі з них були масштабними. Були й такі, що носили навчальний характер.
Учасники засідання Парламентської асамблеї ПВ ЦЄІ ухвалили заключну декларацію. У ній, зокрема, зазначається, що Ініціатива ідеально порівнянна для розвитку спільних стратегій, спрямованих на політичні, економічні та соціальні потреби суспільства. Парламентарії високо оцінюють сприятливе розташування ЦЄІ «для інтенсифікації співробітництва між країнами-членами як потужного каталізатора реформ, які є вирішальними для регіонального розвитку та заможності своїх громадян». А також переконані, що національні парламенти можуть відігравати особливо значущу роль для підтримки участі населення у розвитку економічної політики.
У декларації підкреслюється також, що економічні та фінансові заходи, спрямовані на нейтралізацію впливу кризи, мають враховувати потреби держав-членів ЦЄІ, що не входять до ЄС.
 
ЦИФРА
 
Частка транспорту на ринку українських послуг становить близько 70%, а в номінальному ВВП України разом з туризмом — 14%. Нині в Україні сертифіковано 30 аеропортів, 9 з яких — стратегічні. Діє 18 морських торговельних портів. 108 тисяч автомобільних перевізників здійснюють транспортування пасажирів та вантажів. Протяжність автомобільних доріг становить близько 170 тис. км. З них 21 тисяча — державного значення.
 
Заступник Генерального секретаря ЦЄІ Зоран Йованович (ліворуч) і керівник постійної делегації Верховної Ради України в ПВ ЦЄІ Валерій Камчатний.
 
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.