Люди розгублені: переважна більшість сплатила за комунальні послуги. Комунальники та представники влади на місцях розводять руками: все через борги, але не наші.

 

Хмельничанам і справді важко зрозуміти: чому, справно сплачуючи за тепло, воду і газ, вони не можуть отримати належні послуги. За даними обласного статуправління, до початку вересня населенням сплачено за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, понад 483 мільйони гривень. При цьому рівень оплати становив більш як 103 відсотки від нарахованих за цей період сум. А в Новоушицькому, Славутському та Білогірському районах показник був від 112 до 118 відсотків.

Хоча навіть такий високий рівень оплати не виключає поточних боргів, проте зрозуміло, що чергова криза комунальників пов’язана зовсім не з розрахунками населення. 

Борги накопичились через те, що з держбюджету не надійшли кошти, які мали б покрити різницю між діючими тарифами і реальною собівартістю наданих тепловиками послуг. А вже потім ці кошти мали би бути сплаченими за використаний котельнями газ. Однак через їх відсутність підприємство «Хмельницьктеплокомуненерго» заборгувало за газ близько 70 мільйонів гривень. Ще 20 мільйонів не отримало в держави у вигляді компенсації хмельницьке підприємство «Південно-Західні тепломережі», а тому саме стільки й завинило за блакитне паливо. Через ці борги НАК «Нафтогаз України» не поспішає виділити для міста та області належні ліміти газу.

Підприємство «Хмельницькгаз» теж виявилося безсилим у цій ситуації. З початку вересня, відповідно до постанови Кабміну, воно перестало бути постачальником газу. Відтепер виконує лише функції газорозподілу. Тож відкрутити газовий кран для комунальних підприємств області тепер можна лише з дозволу «Нафтогазу України».

Хмельницька міська влада вже зверталась до уряду з проханням розрахуватись, однак безрезультатно. Голова ОДА Василь Ядуха запевнив, що кожного дня веде телефонні перемови з урядовцями та газовиками. Ті, начебто, обіцяють, що гроші та газ будуть. Але точної відповіді, коли, на місцях не знають. Тому очільник краю не відмовився від підтримки депутатів облради, коли ті також вирішили звернутись до уряду, щоб той розрахувався з боргами.

Нагадуємо, хмельничани продовжують справно сплачувати як за газ, так і за гарячу воду, але не отримують останньої. Однак на рахунки споживачів «набігають» додаткові суми за газ. Мовляв, за відсутності гарячої води доводиться підігрівати її на плитах, а за це мусять платити більше.

Ситуацію «підігрівають» і перші осінні холоди. Усі ці проблеми напередодні опалювального сезону не можуть не викликати соціального напруження.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.

Тим часом

 

Тепло піде з 1-го...

Усі об’єкти соціальної сфери — дитячі садки, школи, лікарні тощо — на Полтавщині почнуть опалювати з 1 жовтня. Принаймні таке завдання перед комунальниками та чиновниками поставив голова облдержадміністрації Олександр Удовіченко на розширеному засіданні колегії Полтавської ОДА та Регіональної дорадчої ради Національного конгресу місцевого самоврядування України в Полтавській області. А загалом опалювальний сезон повністю розпочнуть 15 жовтня.

— Об’єкти соціальної сфери стовідсотково готові приймати тепло, — запевняє начальник ГУ ЖКГ Полтавської ОДА Олександр Тонков. — Згідно із законодавством, ми маємо розпочати опалювальний сезон, якщо впродовж трьох діб середньодобова температура повітря буде нижча за 8 градусів тепла. Якщо ці показники буде зафіксовано раніше 15 жовтня, то, судячи з рівня нашої підготовки, особливих проблем із завчасним стартом опалювального сезону і в житловому секторі виникнути не повинно.

Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.

Полтавська область.