25 років тому в Алушти з’явився новий побратим — американське місто Санта-Круз. У серпні 1987 року в США голова Алуштинського міськвиконкому Борис Калядін і мер Санта-Круза Джейн Вітт підписали угоду про поріднення цих міст. У серпні цього року на запрошення мерії Санта-Круза та Комітету поріднення цього американського міста делегація з Алушти, яку очолив  міський голова Станіслав Колот, була на святкуванні 25-річчя поріднення.

Сторінка історії

Свого часу поріднення американського та радянського міст відбувалося в рамках горбачовської політики ліквідації «залізної завіси». Під час зустрічі М. Горбачова та Дж. Буша вирішили, що починати треба не згори — на рівні військово-промислового лобі Америки або військово-промислового комплексу СРСР (бо вони  не були зацікавлені в потеплінні відносин), а знизу — шляхом встановлення зв’язків між містами та людьми.

Горбачов доручив Міністерству закордонних справ СРСР підібрати міста-кандидати для поріднення. Так само вчинив і Держдепартамент США. Алушта потрапила в список. Тоді дружні відносини пов’язували місто з Яянекоскі (Фінляндія), Кассісом (Франція) та Капрі (Італія).

Міста для поріднення підбираються так, щоб вони були в чомусь схожі: за розташуванням, кількістю мешканців, інфраструктурою тощо.

До підписання договору протягом двох років велися переговори. В Алушту приїжджали три американки — Ненсі Ейдем, Патриція Шредер і Розмарі Хадсон, які брали активну участь у різних міжнародних жіночих програмах та мали відповідний досвід. В Алушті було створено міське відділення Товариства СРСР—США, керівником якого став Віктор Костенко, директор пансіонату «Дубна». В активі товариства — Наталя Леонтьєва, вчителька англійської мови школи №3 (в поїздці до Санта-Круза вона виступала як перекладач під час підписання угоди), Тамара Ситенка (директор школи №3), Ігор Лебединський (товариство «Знання»), представники інших організацій, підприємств та оздоровниць міста. До процесу розширення взаємин двох міст-побратимів підключився Ротарі-клуб Санта-Круза, а згодом, 17 років тому, було створено Ротарі-клуб і в Алушті.

Здавалося б, місто-побратим — на іншому боці планети, там зовсім інший уклад життя... Але завдяки ентузіазму з обох сторін, активній роботі Комітету поріднення Санта-Круза у мешканців обох міст склалися хороші дружні стосунки.

Через рік обмінялися делегаціями. Наближалася перша річниця підписання договору, і в липні 1988 року в американському місті-побратимі побував Станіслав Колот, на чолі офіційної делегації Алушти. У Санта-Крузі він запропонував програму дій, згідно з якою в двосторонні дружні відносини необхідно було залучати молодь обох країн для розвитку та майбутнього побратимства. І цю пропозицію підтримали!

Не словом, а ділом

За час дружби з Санта-Крузом реалізовано багато різних спільних програм. Алушта бере активну участь у програмах «Sіster cіtіes», а також в програмі «Відкритий світ», яка свого часу була заснована Держдепартаментом США та російським академіком Дмитром Ліхачовим. На цю програму з бюджету США виділяються кошти — щоб фахівці з пострадянських країн стажувалися в Америці. За цією програмою 2010 року алуштинська делегація була у Вашингтоні та Санта-Крузі, де знайомилася з політичним устроєм, системою освіти США. Також була досягнута домовленість з Комітетом поріднення Санта-Круза та мерією про обміни вчителів. Навесні цього року Алушта приймала викладача молодших класів із Санта-Круза Кріс Кеннеді. Протягом двох тижнів вона знайомилася з системою дошкільної освіти. Планується, що в лютому 2013 року два алуштинські викладачі стажуватимуться в Санта-Крузі.

На стажування в США виїжджали з Алушти директори радгоспів-заводів, винороби, представники харчосмакової фабрики, які ділилися своїм  та переймали досвід колег. А в 2003—2004 роках, коли в Алушті ще було складно з бюджетним фінансуванням освіти, охорони здоров’я, за ініціативи керівництва Санта-Круза та Комітету поріднення зібрали й відправили в Алушту три контейнери, в яких було медичне обладнання, бойлери, інвалідні візки, інвентар і меблі для шкіл тощо.

Практикувалися культурні обміни, вони тривають і тепер. Двічі духовий оркестр Алуштинської музичної школи побував у Санта-Крузі: діти жили в американських сім’ях, виступали в школах, на концертних майданчиках, брали участь у святкуванні Дня міста. А в Алушту приїжджав американський джазовий колектив — дав концерт для городян, ознайомився з роботою музичної школи.

З року в рік міцнішає побратимство

Святкування 25-річчя поріднення проходило в Санта-Крузі на верфі, де в основному проводяться загальноміські заходи. Сцена була прикрашена державними прапорами України, США, прапорами міст Алушти та Санта-Круза. У святкових заходах брали участь ветерани поріднення, вони щиро раділи, що їхня справа живе й продовжує розвиватися.

— Перед початком свята до нашої делегації підійшов хлопець і сказав: «Привіт, я — з Алушти». Це — випускник нашої школи Данило Клименко, який виграв конкурс по лінії Держдепартаменту США й тепер за цією програмою  9 місяців житиме в Санта-Крузі, знайомитися з системою освіти, вчитися, — розповів Станіслав Колот. — Алуштинська делегація була приємно здивована, адже це ще раз підтверджує правильність ідеї про залучення молоді в побратимські відносини. Вони настільки широкі, що часто про поїздки алуштинців в Санта-Круз ми дізнаємося лише після їх повернення, коли вони заходять у виконком і передають вітання від спільних друзів. Це радує — отже, відносини між нашими містами будуть міцними, довговічними та плідними.

Святкові заходи включали в себе взаємні поздоровлення, обмін подарунками, концертну та обширну екскурсійну програми. Алуштинців знайомили з різними галузями та пам’ятками Санта-Круза, Сан-Франциско, Монтерея. Алуштинську делегацію запросили на прийом до консульства України в Сан-Франциско. Консул Сергій Альошин зазначив, що з декількох міст України, поріднених з містами США, на які поширюється консульське обслуговування, найстабільніші й активні дружні відносини саме в Алушти та Санта-Круза.

У рамках святкових заходів відзначено стабільність чвертьвікової дружби, культурні, освітні обміни, які були, є й триватимуть, прекрасні людські стосунки між мешканцями Алушти та Санта-Круза. І було запропоновано подумати ще над тим, щоб ширше розвинути економічні зв’язки між цими містами.

Євгенія ФІЛІППЕНКО, Роман ЧЕРЬОМУХІН.

Фото надано учасниками делегації.

Після підписання угоди.