— За сприяння служби зайнятості з початку року 370 мешканців області після навчання започаткували власну справу, отримавши одноразово допомогу у зв’язку з безробіттям для організації підприємницької діяльності на загальну суму майже 2,9 мільйона гривень, — розповідає директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук.

Серед тих, кому державна служба зайнятості допомогла знайти свою дорогу в житті, і Віра Янчук (на знімку) із села Горбаків Гощанського району. Сім років вона працювала санітаркою, а потім потрапила під скорочення. Але жінка, яка сама виховувала сина Михайла, не впала у відчай, а стала на облік у центр зайнятості. Звідти її відправили навчатися на кравчиню. І саме це стало для жінки подарунком долі. Закінчивши курси, Віра Янчук працювала у кількох підприємців, але завжди мріяла про власну справу. Тож за допомогою центру зайнятості закінчила курси підприємців та відкрила власне ательє у селищі Гоща.
Сьогодні Віра Петрівна працює на себе. Клієнтів вистачає, бо, хоч раз довіривши цій жінці якусь роботу, обов’язково прийдеш до неї знову. Адже й замовлення виконає якісно та вчасно, і ціни на послуги доступні.
Оксана Гнатюк із Рівного теж вирішила довести, що безробіття — не причина для депресії, а шанс змінити життя. Тепер підприємець згадує, як фахівці служби зайнятості спонукали до активних дій, радили використати набутий життєвий та професійний досвід. Нині вона має справу, яку колись вважалася суто чоловічою, — виготовлення тротуарної плитки. Сподівається, що створить нові робочі місця, а в їх комплектуванні звертатиметься по допомогу до служби зайнятості.
Колишні безробітні, розпочавши власну справу, уже забезпечили роботою не лише себе, а й створили додаткові робочі місця. Приміром, у Гощі успішно ведуть свій бізнес Марія Божок і Тетяна Сапронова. За підтримки служби зайнятості реалізували свої бізнес-ідеї Оксана Ільницька та Наталія Левицька із Млинова, Ельміра Юсіфова з Рівненського району, Андрій Кая з Кузнецовська, Максим Лещук з Демидівки та ще чимало активних і беручких людей, яким допомогла служба зайнятості.
Фото Олександра ФОРМАНЧУКА.